»Naša občina je sklep ministrstva za kulturo že prejela, res pa do danes z njimi še nismo podpisali pogodbe. Upam, da se bo to zgodilo v kratkem, saj se mudi, če želimo loviti dveletni rok za obnovo. Vsi vemo, da je gradbena sezona kratka, ta čas je objavljen že drugi razpis za izvajalca, saj se na prvega ni prijavil nihče,« pravi konjiški župan Darko Ratajc, ki seveda upa, da država ne bo snedla dane obljube. »Tudi zato, ker občina za takšno obnovo denarja nima, dejansko pa je Žička kartuzija kulturni spomenik državnega pomena, zato je prav, da se tega zaveda tudi država,« še pove Ratajc.

Kot je še dejal župan, so od sestanka v januarju do danes za obnovo že pridobili tudi soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine, imenovali gradbeni odbor, ki ga bo vodil Bojan Podkrajšek, sicer poslanec SDS, ki se je zavzemal za obnovo kartuzije, četudi – zanimivo – ni doma iz Slovenskih Konjic, je bil pa ravno v tem okraju izvoljen za poslanca. Prav tako je občina v tem času popisala vsa potrebna dela za izvedbo v prvi fazi. Ponudbe na objavljeni razpis pa zbirajo do 23. marca. »Če bo šlo vse po načrtih, ocenjujemo, da bi dejansko konec aprila ali v začetku maja že lahko začeli dela. Najprej se bodo opravila nujno potrebna gradbena dela, da se bo objekt stabiliziral, sledilo bo pokritje cerkve s škriljem, kot je bilo to že nekoč in je tako svetovala tudi stroka,« še razkriva župan Ratajc, ki se sicer zaveda, da bo leto in pol, kolikor bodo imeli izvajalci na voljo časa, zelo hitro mimo.

Pa tudi nujno potrebnih del s tem še ne bo konec, saj restavratorska dela v ta načrt sploh niso zajeta. Zato se dela niti po dveh letih še ne bodo končala. »Naša največja želja je, da kartuzijo obnavljamo še naprej in ta kulturni biser ohranimo, razvijemo in vsebinsko dopolnimo,« še poudarja Ratajc.

Pogodbe z ministrstvom še ni

Zanimivo je, da je poleg poslanca Podkrajška pomagala zagotoviti denar v proračunu za obnovo kartuzije tudi Slovenska nacionalna stranka (SNS) pod vodstvom Zmaga Jelinčiča Plemenitega in to z amandmajem, ki ga je omenjena stranka vložila v proceduro lani. Kot je takrat za lokalni časopis Novice in Radio Rogla poudaril Jelinčič, je »to zelo pomembna zadeva, saj je bila kartuzija ena od treh najpomembnejših v Evropi. Bila je steber krščanskih vrednot in razumništva v Evropi.«

Predlog oziroma amandma SNS so najprej sprejeli na odboru za finance, državna proračuna za leti 2020 in 2021 pa sta nato dobila zadostno podporo tudi na glasovanju v državnem zboru. Četudi na občini sklep vlade že imajo, pa v podpis pogodbe z izvajalcem del, kot zagotavlja župan Ratajc, vseeno zagotovo ne bodo šli, dokler tudi z ministrstvom ne bodo podpisali pogodbe.

Žička kartuzija je od leta 2015 spomenik državnega pomena.