Tokrat objavljamo hišo Viljema Vesenjaka iz Pesnice pri Mariboru, točneje Pekla. Poleg tega, da je zgradil zanimivo in praktično hišo za vnuke in otroke gostov na turistični kmetiji, je odlično izkoristil tudi okolico in visoko mejo na zemljišču oziroma terase okoli kmetije.

Vesenjak si je hiško za dva vnuka zamislil v dveh etažah. »Pritlični del omogoča lep razgled in je namenjen otrokom, ki se še ne morejo vzpeti po stopnicah. Spretnejši otroci pa se lahko po dvižnih stopnicah povzpnejo v zgornjo etažo. V tej je zaradi debla in vej prostor nekoliko omejen, vendar dovolj velik za igro,« razlaga. Kljub starejšemu in zdravemu drevesnemu deblu, ki je bilo izbrano za podporo drevesne hiše, je hiška še dodatno podprta.

Gradnje se je lotil zelo profesionalno. Najprej je naredil temelje za kovinske podstavke, ki preprečujejo direkten stik lesene konstrukcije z zemljo in predvsem omogočajo statično trdnost. Osnovna konstrukcija je sestavljena iz tramov dimenzij 100 x 120 mm in 50 x 120 mm, letve pa so dimenzij 30 x 40 mm. Uporabil je enostransko skobljane colske deske (25,4 mm). Streha hiše je izdelana iz desk, prekritih z bitumenskimi skodlami, ki jih je pritrdil z žičniki lepenkarji in tesnilno maso. Problem domačih mojstrov pri izdelavi strehe iz bitumenskih skodel je sicer, da pogosto ne uporabijo bitumenske pritrdilne tesnilne mase, posledično pa lahko pride do zamakanja. Tudi to govori o Vesenjakovem profesionalnem pristopu, ob tem pa je bil pri delu na višini varovan z varnostnim pasom.

Peskovnik je naredil iz preostankov desk in ga namestil nasproti drevesne hiše. Ob njem je tudi daljši tobogan, za postavitev pa je izkoristil kar breg nekdanje vinogradniške terase. Plezalno vrv je obesil na drevo.

Nekaj posebnega je tudi gugalnica velikanka. Vesenjak je izdelavo poenostavil, ob tem pa še dodatno poskrbel za varnost, zato bomo samo gugalnico podrobneje predstavili v eni od naslednjih številk in se pozabavali tudi z različnimi detajli in z uporabo različnih pripomočkov, ki so pri izdelavi gugalnic, večjih in manjših, nujni. Predvsem z vidika varnosti. (hh)