Težava je, da je kuhinjski prostor »vagonski«, torej ozek in dolg. Prostora ni veliko, zato iščemo optimalno rešitev. Ker smo v bloku, vodovodnih instalacij ne moremo prestavljati, elektrika pa ne bi smela biti problem. Razmišljam, da bi v kuhinji ohranili samo stranski klopi, miza bi prišla do okna (nad radiator, ki ni nikoli odprt). Tudi enojno pomivalno korito zadostuje, saj potrebujemo več drugega delovnega pulta. Rada bi imela vsaj eno (ozko) visoko omaro, pečico v višini pulta in prostostoječi hladilnik. Nad štedilnikom nape ne potrebujemo, bolj omarice in predale. Vesela bom vsakega vašega predloga. Hvala za pomoč! Dragica

Odgovor:

Res je vaša kuhinja z jedilnico dolg in ozek prostor, vendar menim, da je vanjo mogoče umestiti vse potrebne elemente. Podobno vašim predlogom in vezano na instalacije sem vam narisala zelo funkcionalno kuhinjo.

Po naših ergonomskih in funkcijskih predpisih bo vaša kuhinja povsem v skladu s priporočili. Običajno umeščamo opremo po funkcijskem trikotniku: prvi element je hladilnik, ki naj bo vgraden, visok (z enovitim videzom bo kuhinja delovala večja in bolj urejena). Na nasprotni strani pa vam predlagam, da imate poleg pomivalnega korita in stroja enovito delovno površino za pripravo hrane.

Kuhališče naj bo približno na obstoječi poziciji. Tudi za dvignjeno pečico in visoko izvlečno omaro bo dovolj prostora. Podpultne omarice naj imajo izvlečne predale. Običajno nam v kuhinjah zmanjkuje prostora, zato vam predlagam, da nad obema nizoma umestite zaprte viseče omarice.

Strinjam se z vami in tudi trend je danes imeti ob jedilni mizi klopi, sploh v tako ozkem prostoru. Mislim, da boste imeli funkcionalno kuhinjo z jedilnico kljub danim dimenzijam.

Inge Kalan Lipar, univ. dipl. inž. arh.