Nove informacije in ukrepi

• Do 14. ure potrjenih 253 okužb, opravljenih je bilo 6712 testiranj.

• Vsi socialni transferji in pokojnine bodo nemoteno izplačani.

• Trgovci skrajšujejo delovni čas (več spodaj)

• Nujna zobozdravstvena pomoč v Ljubljani bo na Kotnikovi in na Metelkovi

• Opolnoči začne veljati prepoved tehničnih pregledov in registracij.

V Sloveniji je bilo do 14. ure potrjenih 253 okužb s koronavirusom. Opravljenih je bilo 6712 testiranj, so objavili na spletnih straneh vlade.

Za zdaj bolnike, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, še vedno zdravijo le v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in UKC Maribor ter na Kliniki Golnik. Pri dveh osebah v intenzivni oskrbi stanje naglo slabša zaradi pojava pljučnice.

Na ljubljanski infekcijski kliniki so tri osebe v intenzivni enoti, 11 jih je na oddelku. Ti bolniki imajo tudi težave z dihanjem in potrebujejo kisik. Te bolnike zdravijo proti virusu z upanjem, da bodo tako preprečili težji potek. V UKC Maribor se trenutno zdravi osem oseb zaradi okužbe z novim koronavirusom, od tega jih ena potrebuje oskrbo s kisikom.

Za zdaj zbrani podatki, predvsem s Kitajske, kažejo, da od okužbe do pojava simptomov bolezni traja od pet do šest dni, pri približno petih odstotkih okuženih pa se lahko znaki bolezni pojavijo tudi šele po 14 ali več dnevih. Simptomi bolezni so lahko zelo različni, prve dni kot čisto navaden prehlad in kot tak lahko tudi mine, je opisala Beovićeva. Pri približno 20 odstotkih zbolelih se razvije pljučnica, ki pri petih odstotkih terja intenzivno zdravljenje.

Bolezen traja od dveh do šestih tednov

Če je potek bolezen blag, se ljudje pozdravijo v sedmih do 14 dnevih. Če pa je potek bolezni hud, lahko zdravljenje traja od štiri do šest tednov, preden si bolnik opomore. Ko je bolnikovo zdravstveno stanje spet dobro, virusa ne izloča več, je še opisala.

Beovićeva je tudi potrdila, da se v stroki pojavljajo domneve, da bi lahko nekatera zdravila za lajšanje bolečin in vročine slabo vplivala na potek bolezni. Zaenkrat stvari po njenih besedah sicer niso jasne, a vendarle bi bilo po njenem mnenju v tem trenutku za ljudi bolj smiselno, da za lajšanje težav uporabljajo zdravila na osnovi paracetamola in ne nesteroidne antirevmatike.

Prepoved tehničnih pregledov in registracij

Vlada je začasno prepovedala izvajanje tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter delo v tahografskih delavnicah zaradi zajezitve epidemije . Prepoved velja do 16. aprila, veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, pa se do takrat podaljša.

Odlok, ki ga je vlada danes sprejela na dopisni seji, začne veljati opolnoči.

Hofer spreminja delovni čas

Trgovci zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa že spreminjajo delovni čas. Iz družb Hofer, Lidl, Spar in Tuš so tako sporočili, da s torkom prehajajo na skrajšan delovni čas. V Hoferju se pripravljajo tudi na nadzorovan vstop v trgovine, da bi tako omejili število hkratnih kupcev.

Od torka bodo tako Hoferjeve trgovine, teh je po Sloveniji 87, od ponedeljka do sobote odprte med 8.30 in 17. uro, ob nedeljah pa med 8.30 in 12. uro. Skrajšan delovni čas velja do nadaljnjega.

V Hoferjevem diskontnem tekmecu Lidl s torkom do preklica prav tako prehajajo na spremenjen delovni čas. Od ponedeljka do sobote bo tako 60 Lidlovih trgovin bo državi odprtih od 8.30 do 18. ure, v nedeljo pa od 8.30 do 12. ure. Tudi danes bodo trgovine odprte do 18. ure.

Na krajši delovni čas prehajajo tudi nekateri tradicionalni trgovci. V Sparu so tako javnost obvestili, da bodo trgovine Interspar s torkom do preklica od ponedeljka do petka odprte med 10. in 18. uro, ob nedeljah pa med 9. in 15. uro. Trgovine Spar bodo medtem od ponedeljka do sobote večinoma odprte od 10. do 18. ure, ob nedeljah pa bo v tistih, ki so na ta dan odprte, mogoče življenjske potrebščine kupiti med 8. in 12. uro.

V Mercatorju in tudi trgovinah Jagr za zdaj delovni čas ostaja nespremenjen.

V vseh trgovcih pa kupce pozivajo, naj vzdržujejo vsaj 1,5 metra razdalje do drugih ter upoštevajo vsa navodila glede preventivnega ravnanja v času epidemije - npr. tudi z razkuževanjem rok in uporabo zaščitnih rokavic z oddelka sadja in zelenjave.

Cigler Kralj: »Vsi socialni transferji in pokojnine bodo nemoteno izplačani«

»Najprej bi želel vsem uporabnikom in upravičencem do javnih transferjev, predvsem imam v mislih prejemnike pokojnin, zagotoviti, da bodo vsi transferji nemoteno izplačani. Imam zagotovila direktorjev pristojnih organov,« je pojasnil pristojni novi minister Janez Cigler Kralj.

V Šmarju pri Jelšah sum okužbe pri zaposleni v domu upokojencev

Med najbolj izpostavljenimi občinami na Celjskem je Šmarje pri Jelšah. V petek se je uradno število okuženih z novim koronavirusom povzpelo na 26, od takrat po besedah župana Matije Čakša novih uradnih številk ni. Ocena občine je, da je okuženih že prek sto, sum okužbe pa se je pojavil tudi v domu upokojencev.

Sum na okužbo z novim koronavirusom trenutno obravnavajo pri zaposleni v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer skrbijo za 70 ljudi. Poteka jemanje brisov pri vseh zaposlenih v domu, je povedal Čakš.

Nujna zobozdravstvena pomoč v Ljubljani na Kotnikovi in na Metelkovi

V Zdravstvenem domu Ljubljana skladno z navodili vlade do nadaljnjega ukinjajo vse redne zobozdravstvene ambulante. So pa organizirali vstopno točko, kjer bodo obravnavali bolnike z nujnimi stanji. Za bolnike brez suma na okužbo z novim koronavirusom bo ta na voljo na Kotnikovi ulici, za bolnike s potrjenim ali sumom okužbe pa na Metelkovi.

V Zdravstvenem domu Ljubljana prosijo bolnike, naj v primeru nujnega stanja pokličejo svojega osebnega zobozdravnika ali triažnega zobozdravnika v njihovi enoti ZD Ljubljana, ki jih bo naročil na obravnavo na vstopni točki.

Triažni zdravnik bo ob koncih tedna in praznikih med 8. in 18. uro na Kotnikovi ulici 36 dosegljiv za bolnike na telefonski številki 01 30 09 668.

Nujna zobozdravstvena obravnava bolnikov brez suma na okužbo z novim koronavirusom od danes naprej poteka na Kotnikovi ulici 36. Delovali bodo od 8. do 12. ure in od 14. do 18. ure, pri čemer pa mora bolnika prej naročiti njegov zobozdravnik ali nadomestni zobozdravnik.

Za bolnike s potrjeno okužbo ali sumom na okužbo z novim koronaviruom pa poteka v enoti zdravstvenega doma center na Metelkovi ulici 9. Delali bodo od 14. do 17. ure. Tudi v to ambulanto je treba prihod bolnika napovedati oz. ga naročiti. To stori njegov osebni zobozdravnik ali pa triažni zobozdravnik na Kotnikovi ulici 36, so še sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

Okužena dva prostovoljca Rdečega križa

Včeraj so sicer potrdili, da sta bila dva prostovoljca Rdečega križa, ki sta minuli teden kontrolirala voznike in potnike na meji z Italijo, potrjena kot pozitivna na okužbo s koronavirusom. Glede na to, da sta bila testirana v soboto, okužbe nista mogla dobiti med delom na meji, ampak sta se po doslej znanih informacijah najverjetneje okužila pred dobrim tednom dni na območju naše države. Osebi sta se po potrditvi ravnali po vseh predpisanih protokolih in dela ne opravljata več.

Zaradi številnih klicev zaskrbljenih občanov to novico sporoča regijski štab civilne zaščite za Notranjsko, po zagotovilih generalne sekretarke RK Slovenije Cvetke Tomin pa bodo o primeru več povedali na tiskovni konferenci Rdečega križa Slovenije.

Na mariborskem območju premalo zaščitne opreme

V Podravju, ki zaenkrat sodi med območja z manjšim številom okužb z novim koronavirusom, se lokalne službe danes ukvarjajo predvsem z organizacijo prostovoljcev za nujno pomoč posameznikom in zalogami zaščitne opreme. Te je v Mariboru že začelo primanjkovati. »Največji problem je pri zaščitnih maskah,« je povedal predstavnik občine Matej Zupanič. V podravski regiji je bilo do nedelje dopoldne potrjenih 18 primerov okužb z novim koronavirusom, v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se trenutno zaradi tega zdravi osem oseb. Stanje v bolnišnici je po besedah predstavnika uprave Janeza Lencla zaenkrat obvladljivo, kakšnih večjih težav ne beležijo.

OZS: Odlok o prepovedi neposredne prodaje blaga in storitev nejasen

Vladni odlok o prepovedi neposredne prodaje blaga in storitev, ki je v veljavo stopil danes, je nejasen, opozarjajo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Med drugim denimo ni razvidna prepoved dela za gradbišča, servise, obrtnike, kot so slikopleskarji in inštalaterji, naštevajo.

»Iz odloka je razbrati, da trgovec lahko na primer vozi blago na gradbišče, saj ta niso zaprta, obrtniku lahko naloži blago na dvorišču,« opozarjajo.

Veliko nejasnosti je po njihovih navedbah tudi za servise, saj »iz odloka ne izhaja omejitev, da jih morajo zapreti, če pa ima servis tudi salon ali prodajalno, pa ta mora biti zaprta«.

»Obrtniki, kot so slikopleskarji in inštalaterji, lahko delajo, iz odloka ta prepoved ni razvidna,« navajajo.