V Mariboru je v soboto odjeknila vest, da je popoldne med policijskim postopkom v naselju Brezje umrl 28-letni Alen B. Viri blizu policije so nam razkrili, da gre za podobno nesrečen primer, kot se je na Štajerskem zgodil septembra 2018, ko je zaradi kombinacije prevelikega odmerka mamil in uporabe prisilnega sredstva – policijskega solzivca – umrl 31-letni Darko K.

Spravil se je na očeta in razbijal po hiši

Sobotna policijska intervencija pri Alenu B. je bila potrebna zaradi klica njegovih svojcev. Policijo so na pomoč poklicali, ker je 28-letnik, domnevno pod vplivom drog, razgrajal in ga niso mogli nikakor umiriti. Pomiril se ni niti ob prihodu policistov, in ker ni upošteval njihovih ukazov, so bili primorani uporabiti prisilna sredstva. Ko so uporabili še solzivec, se je 28-letnik zgrudil in umrl. Smrt je domnevno nastopila zaradi zastoja dihalne in srčne funkcije, smo izvedeli neuradno.

Tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Miran Šadl je ob našem poizvedovanju pojasnil, da je policija klic na številko 113 prejela okoli 14. ure. Poklicala naj bi kršiteljeva mama in povedala, da sin vpije na očete, lomi in razmetava inventar in se noče pomiriti. »Na podlagi zbranih obvestil od prijavitelja in glede na intenziteto kršitve smo na nujno intervencijo napotili dve patrulji oziroma štiri policiste. Med intervencijo se je kršitelj policistom aktivno uprl z uporabo znanja borilnih veščin in ob tem policiste telesno poškodoval. Policisti so zato uporabili prisilna sredstva, in sicer fizično silo, plinski razpršilec in sredstva za vezanje in vklepanje, ter kršitelja obvladali, zatem pa je kršitelj izgubil zavest in kljub takojšnji zdravniški pomoči in daljšemu oživljanju na kraju intervencije umrl,« je policijsko posredovanje, ki se je izteklo v smrt kršitelja, povzel Šadl. Več informacij ni mogel razkriti, saj preiskava, v katero se je vključil posebni oddelek za pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili na specializiranem državnem tožilstvu, še vedno poteka. Na kraj dogodka sta prišla tudi dežurni tožilec in preiskovalni sodnik, ki je ogled prepustil policiji. Kaj je bilo usodno za 28-letnika, bo pokazala sodna obdukcija.

Pokojni stari znanec policije

Pokojni 28-letni Alen B. je bil v športnih krogih v preteklosti znan kot tekmovalec v tako imenovanem K-1 stilu, treniral je tudi tajski boks, v zadnjih letih pa je bil bolj kot po športnih dosežkih znan v kriminalnih krogih. Zaradi nasilništva so ga policisti v preteklosti že večkrat obravnavali, najbolj odmeven incident, v katerem je imel vlogo napadalca in hkrati žrtve, pa je šest let in pol star strelski obračun, katerega vrhunec se je zgodil 23. oktobra 2013 blizu pokopališča Dobrava. Alen B. in še dva njegova pajdaša, Matej Š. in Marko T., so se tisti dan sprli z Elvisom P. iz Miklavža na Dravskem polju. Slednji je v prepiru uporabil pištolo, Alena B. je ustrelil v vrat, Mateja Š. pa v nogo, na kar sta obstreljena odgovorila z golimi pestmi, in to s takšno silo, da je bil Elvis P. v smrtni nevarnosti. Ko je prišel k sebi, so kriminalisti Elvisa P. ovadili za trojni poskus umora, kar je tožilstvo pozneje prekvalificiralo v samo en poskus uboja, Alenu B. in njegovima prijateljema pa so sodili zaradi povzročitve posebno hude poškodbe Elvisa P. Epilog kazenskega procesa proti njim je eden bolj absurdnih v našem pravosodju, saj se je zgodilo, da zaradi površno opravljenega dela preiskovalcev nobeden od vpletenih v strelski obračun ni obveljal za napadalca in so bili vsi pravnomočno oproščeni.