V širšem kriznem štabu so poleg vladne ekipe še strokovnjaki z različnih področij. Pričakovano se seje štaba udeležuje poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, ki je ob prihodu dejal le, da nocoj pričakuje sprejem novih ukrepov. Katerih, ni pojasnil, predlogov pa je veliko. Seje se udeležuje tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik, z novim ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem pa je prišel tudi njegov predhodnik Aleš Šabeder, od katerega je pravkar prevzel posle. Nekoliko več ugibanj, kakšna je oz. bo njegova vloga, odpira prihod Jelka Kacina.

Ob prihodu na sejo štaba je nekaj ministrov novinarjem povedalo, da pričakujejo sprejem novih ukrepov za obvladovanje koronavirusa. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je izpostavil razmere v domovih za starejše in drugih socialnih zavodih. Razmere so po njegovem mnenju težke, a ne nerešljive: »Če bomo vsi resno vzeli ukrepe, ki jih bo krizni štab pripravil in predpisal, če bomo ravnali samoomejevalno, lahko po mojem mnenju najhujše še preprečimo.«

Kot je pojasnil, je danes takoj po prevzemu ministrskih poslov poklical direktorje domov za starejše Metlika in Kamnik ter Varstveno delovnega centra Novo mesto. Zahvalil se je negovalnemu in oskrbovalnemu osebju v domovih, ki opravljajo neprecenljivo delo. Obveščen je, kot je pojasnil minister, da so razmere stabilne in pod nadzorom in bodo lahko krizni štab sprejemal ukrepe in priporočila za v prihodnje.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v izjavi novinarjem ocenila, da bodo ukrepi zaostreni, kolikor je možno. Predvsem in striktno le z namenom, da zagotovimo zdravje in varnost prebivalcev Slovenije, je poudarila. V teh dneh je po njenih besedah ključno, da ljudje ostanejo doma: »Bodite varni, ne družite se z drugimi, niti ne hodite pretirano v naravo. Teh nekaj tednov je treba vzdržati.«

Kot je pojasnila, bodo vzgojno-izobraževalni zavodi zaprti do nadaljnjega, zanesljivo dva tedna, če bo treba, pa še dlje. »Ne gledamo na čas in na nič drugega kot samo na to, da ohranimo zdravje,« je dodala.