Zaradi ukrepov, povezanih s koronavirusom, na meji z Madžarsko je prepovedan promet za vsa vozila, ki prihajajo iz Italije. Promet poteka samo preko prehodov Pince in Dolga vas. Prav tako do zastojev prihaja na mejnih prehodih s Hrvaško, saj ta na meji zavrača vsa vozila, ki so prispela iz Italije. Na meji z Italijo so še naprej zaprti vsi manjši mejni prehodi. Odprti ostajajo Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Krvavi Potok ter Škofije.

Na slovensko-italijanski meji sicer velja omejitev tovornega prometa pri vstopu v Slovenijo, katerega končna destinacija ni Slovenija. Omejitev ne velja v primeru prevoza poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči.

Na prehodu Vrtojba v smeri Razdrtega ter na prehodih Fernetiči v smeri Gabrka in Škofije v smeri Kopra lahko mejo prečkajo tovorna vozila, v kateri so slovenski državljani, tisti s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji in tovorni promet s končnim izhodiščem v Sloveniji.

Vrtovec na Gruškovju obljubil reševanje nastalega položaja

Novi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec si je danes ogledal razmere na mejnem prehodu Gruškovje, kjer so zaradi ukrepov povezanih z novim koronavirusom dolgi zastoji, še posebej v tovornem prometu. Povedal je, da s kolegi iz sosednjih držav iščejo rešitev za nastali položaj. "Prizadeval si bom, da se ta situacija razreši," je dejal. "Blago je ujeto na avtocestah, kar ni dobro. Čeprav smo šele danes prevzeli resorje, smo v rednem kontaktu z ministri sosednjih držav, da bi se ta situacija razrešila. Oblikujemo različne predloge, zlasti predlog, da bi bila oskrba nemotena in da bi tudi ujeti tovornjakarji lahko prešli Slovenijo hitreje, seveda pa nato tudi druge države," je dejal minister v izjavi za medije na Gruškovju.

Zahvalil se je uslužbencem Darsa, policije, gasilcev in drugih pripadnikov civilne zaščite, ki skrbijo za higieno, hrano in pijačo voznikov tovornih vozil v kolonah in jim tako olajšujejo večurno čakanje za prečkanje meje na Hrvaško.

Rešitev nastalega položaja mora biti po besedah Vrtovca takšna, da ne bo povzročila novih okužb z novim koronavirusom, ki je sicer glavni razlog za temeljitejše preglede na meji. Ob tem je poudaril, da "je bilo v preteklih dneh glede spopada s koronavirusom veliko časa izgubljenega". "Lahko bi drugače postopali," je prepričan Vrtovec, ki je danes dopoldne prevzel posle od dosedanje ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek.