Avstralski desničarski skrajnež Brenton Tarrant je 15. marca 2019 izvedel strelski pohod na dve mošeji v Christchurchu, v katerem je ubil 51 ljudi, med njimi otroke. Svoj pohod je tudi snemal in ga prenašal v živo preko spleta.

V svojem manifestu je izražal sovraštvo do migrantov, beguncev in priseljencev ter hvalil politike, kot je ameriški predsednik Donald Trump. Napad naj bi izvedel iz maščevanja muslimanom za teroristične napade. Obtožen je umora in poskusa umora, sojenje se bo začelo junija.

Novozelandska vlada je po napadu zaostrila zakonodajo o orožju. Otežili so dostop do strelnega orožja ter prepovedali polavtomatsko orožje oziroma polavtomatske puške vojaškega stila, ki jih je mogoče enostavno predelati v avtomatske puške. To orožje je namreč uporabljal napadalec.

Nevarnost napadov še vedno na srednji stopnji

Po napadu so tudi pri policiji in obveščevalcih napovedali, da nameravajo v prihodnje preprečiti tovrstne napade. Pred napadom desnega skrajneža so se osredotočali predvsem na islamiste. Od takrat so okrepili nadzor, novozelandska obveščevalna agencija zahteva več pooblastil, na ulicah pa so pogoste patrulje oboroženih policistov.

V državi je eno leto po napadu raven nevarnosti pred napadi še vedno na srednji stopnji, kar pomeni, da bi se napadi lahko zgodili. Pred napadom v Christchurchu je bila ta raven nevarnosti nizka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V enem letu so uvedli preiskave proti več deset osebam, ki pred lanskim napadom niso veljale za sumljive, je pojasnila direktorica obveščevalne agencije Rebecca Kitteridge.

Policija se je oborožila

Tudi policija je postala bolj aktivna glede groženj s skrajne desnice in se je bolje oborožila, da je pripravljena na morebitno nevarnost. Nova Zelandija velja za bolj mirno državo in tako policisti pred napadom niso patruljirali oboroženi, sedaj pa se je to spremenilo.

Oborožena policija pa je naletela na kar nekaj neodobravanja. Strokovnjak kriminologije John Buttle je opozoril, da tak ukrep ne bo preprečil novega napada.

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je v petek priznala, da bi lahko država naredila še več v boju s skrajnimi desničarji. »Nova Zelandija ni brez skupin, ki se označujejo za skrajne bele supremaciste, te skupine obstajajo tu,« je povedala.

Po njenem mnenju bi morali opozarjati na rasizem, nasilje in diskriminacijo. »Ljudje se bodo počutili varne, ko bodo čutili podporo,« je dodala.

Pred nedeljsko osrednjo slovesnostjo je Ardernova še povedala, da je napad spremenil Novo Zelandijo v njenih temeljih, upa pa, da na bolje.

V okviru spominskih slovesnosti so se muslimani že v petek na molitvi v mošejah Al Noor in Linwood, kjer se je zgodil napad, poklonili žrtvam. Na slovesnosti je sodelovala tudi premierka.