Imenovanje tretje vlade Janeza Janše je potekalo v okoliščinah ukrepanja proti koronavirusu, zato so se poslanci odrekli razpravi, da bi bila vlada lahko imenovana v najkrajšem možnem času.

Novi predsednik vlade Janez Janša se je izognil običajni predstavitvi načrta dela vlade v preostalih dveh letih mandata do volitev 2022 in ta del preskočil zaradi okoliščin izrednega stanja. »Ni časa za predstavitev koalicijske pogodbe, ukvarjamo se z bistveno bolj urgentno zadevo,« je dejal Janša in napovedal takojšnji sklic seje nove vlade. V krajšem nastopu se je osredotočil na tri ključna sporočila, in sicer, da bodo morali prebivalci Slovenije zelo hitro spremeniti navade življenja, če želijo uspešno prebroditi krizo, nastalo zaradi koronavirusa, pri tem pa da je ključno, da ne čakajo na navodila, ampak da delujejo samoiniciativno. Drugi poudarek se je nanašal na sposobnosti pristojnih služb, ki so zadolžene za monitoring virusa, ker bi s tem lažje načrtovali usmerjanje preostalih resursov. V tretjem poudarku pa je pozval vse akterje, ki imajo poslovne partnerje, da pomagajo v tujini pri nabavi nujno potrebnih sredstev, ki da jih v tem trenutku močno primanjkuje.

Möderndorfer proti vladi

Čeprav je Janez Janša na začetku pozval k preseganju političnih razlik v obdobju velike zdravstvene krize, ker da bo čas za prepire pozneje, pa je po predstavitvi poslanskih stališč – zlasti poslanske skupine LMŠ in Levice, potem ko so se poslanci odrekli razpravi – obtožil bivšo vlado, predvsem pa Marjana Šarca, da ni koordiniral praktično nobenih ukrepov, službe ministrstva za zdravje pa da niso delovale dovolj strokovno. Zaradi vsega tega je napovedal, da bodo nekateri kazensko odgovarjali. »V Sloveniji se nismo odzvali pravočasno, ves čas smo prosili vlado v odstopu, a se ni odzvala. Tistim, ki so se doslej odzivali zgrešeno, se ne morem zahvaliti,« je izjavil Janša.

V pozitivni luči je izpostavil le nekdanjega ministra za zdravje Aleša Šabedra. Da bi omogočili kar najhitrejše imenovanje nove vlade, ni razpravljal nihče od prisotnih poslancev. Izjema je bil le poslanec SMC Jani Möderndorfer, ki je povedal, da nove vlade sam ne more podpreti, čeprav njegova stranka podpira novo vlado. Za mandatarja in njegovo ekipo zato ni glasoval.

Virus bo odšel, sence Orbana bodo ostale

Čeprav poslanci niso razpravljali, so politične stranke predstavile svoja stališča. V največji novi opozicijski stranki LMŠ so odrekli podporo vladi Janeza Janše zaradi večinsko slabih ministrskih predstavitev. LMŠ bo konstruktivna opozicija, ko bo šlo za ukrepe, in kritična opozicija, ko bo treba braniti demokracijo. Dejan Židan (SD) je pozval k enotnosti in solidarnosti v boju proti epidemiji. Čas za razpravo o vladi in ministrih bo napočil, ko bo premagan virus, je dejal. Tudi v Levici so se zahvalili odhajajoči vladi za obvladovanje kriznih razmer, vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec pa je opozoril, da kljub izrednim razmeram ne bodo spregledali »Orbanovih senc avtoritarnosti« nove vlade v številnih resorjih. »Ta virus ni zgolj zdravstveni problem, kaže se in pokazal se bo predvsem kot družbeni problem. Težava je v tem, da bo virus odšel, ukrepi pa bodo ostali,« je Vatovec napovedal morebitno zloveščo prihodnost.