Novosti in novi ukrepi

• potrjenih primerov 141, od zadnjega poročanja 45 novih.

• Največje povečevanje je v ljubljanski regiji.

• V intenzivni enoti ljubljanske infekcijske klinike trije bolniki zaradi posledic okužb s koronavirusom, vsi potrebujejo umetno predihavanje.

• Starši naj dosledno upoštevajo prepovedi druženja šolarjev, ki v naslednjih dneh ne bodo v šoli.

• Od ponedeljka odpovedani vsi specialistični pregledi in operacije, ki niso nujne z izjemo onkoloških bolnikov in nosečnic.

• Zobozdravstvene ambulante od ponedeljka zaprte, razen 7 točk, kjer bodo sprejemali nujne primere: Ljubljana, Maribor, Celje, Novo mesto, Kranj, Nova Gorica, Koper.

• Zdravih ljudi, ki so bili v tesnem kontaktu z okuženo osebo, se ne testira več. Če razvijejo simptome, ki niso hudi, se jim odredi 14-dnevna izolacija.

• Ni potrebe po kopičenju zalog. Če je v karanteni vsa družina, bo poskrbljeno, da bodo dobili hrano.

• Organizirano bo nujno varstvo otrok do vključno 5. razreda osnovne šole tistih staršev, ki morajo delati na ključnih delovnih mestih.

• Pirnatova: Ukrep merjenja temperature na letališču neučinkovit.

Starši naj mladim preprečujejo zbiranje

Pristojne službe nadaljujejo ukrepe za zaustavitev javnega življenja. »Z inventivnim preprečevanjem okužbe želimo omogočiti zdravstvenemu sistemu, da lahko primerno in pravočasno oskrbi vse, ki bodo pomoč rabili,« je pojasnila Pirnatova. Po njenih besedah študije preteklih pandemskih izbruhov kažejo, da je ukrep omejevanja socialnih stikov najbolj učinkovit.

Ob tem je pozvala starše, naj poskrbijo za ustrezno upoštevanje navodil predvsem mladih, ki bi se ob odpovedi pouka zbirali kje drugje. S tem ogrožajo sebe in predvsem druge, najbolj ranljive skupine. Staršem otrok priporoča, da se z njimi pogovorijo o tem, kaj se dogaja in komu je virus nevaren, da se bodo naučili ustreznih ukrepov.

Da je vprašanj o koronavirusu veliko, kaže tudi podatek, da klicni center na številki 080 14 04 dnevno sprejme tudi okoli 1000 klicev. Telefonska številka ni namenjena zdravniškim ali pravnim nasvetom glede koronavirusa.

Bradač: Živila iz Italije lahko pridejo v Slovenijo

Policija po zagotovilih v. d. generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge Lada Bradača z ministrstva za notranje zadeve rešuje težave, ki se pojavljajo na mejah z Italijo, Hrvaško in Madžarsko. Določene so del širših težav, o katerih se bo treba dogovoriti s Hrvaško ali Madžarsko, je dejal.

»Na italijanski meji velja omejitev tovornega prometa, katerega končna destinacija ni Slovenija, ta pa ne velja za prevoz poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči. Živila iz Italije lahko pridejo v Slovenijo, pregledati pa jih morajo za to pristojne službe,« je povedal Bradač.

Težava je tovorni promet proti Madžarski, ki zavrača tovornjake iz Italije, je dejal in izpostavil primer vračanja romunskih državljanov, saj jih Hrvaška ne spusti čez mejo. »Treba se bo dogovoriti, kako bomo te ljudi spravili domov. Gre za humanitarni problem, če se bo dogovorilo za izvedbo konvoja ali za kakšen drug način potovanja, bomo za to poskrbeli,« je pojasnil.

Na meji je obstal mednarodni potniški vlak, saj so Hrvati pregledali potnike iz rizičnih držav ter hrvaške državljane napotili v karanteno, tuji pa bi morali zanjo plačati 500 evrov. Tisti, ki so to odklonili, se vračajo. Zadevo rešujemo, saj smo članice EU dolžne poskrbeti, da se ljudje lahko vrnejo v matično državo, je dejal.