Izgredi na mejnem prehodu Kastanies-Pazarkule na skrajnem severu 200 kilometrov dolge kopenske meje med Turčijo in Grčijo so postali stalnica v zadnjih dveh tednih.

Tiskovni predstavnik grške vlade Stelios Pecas je danes znova obtožil Turčijo, da izkorišča migrante, da od Evropske unije izsili svoje zahteve. Številni migranti so se na mejo z Grčijo odpravili potem, ko je Turčija 29. februarja sporočila, da jim odpira vrata proti Evropi in jih ne bo več zadrževala.

Grčija je odgovorila z napovedjo, da nikomur ne bo dovolila nezakonitega vstopa v državo iz Turčije. Voditelji EU, ki vztrajajo, da morajo meje ostati zaprte v skladu z dogovorom s Turčijo iz leta 2016, so pri tem podprli Grčijo.

EU je glede na dogovor Turčiji obljubila več milijard dolarjev pomoči v zameno, da Turčija gosti več milijonov sirskih beguncev ter migrante, k želijo v evropske države, zadrži stran od meje.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je sicer ta teden izjavil, da si želi Turčija nadgradnjo dogovora z EU. Po navedbah Ankare EU ni izpolnila vseh svojih obljub, zaradi česar Turčija ne more sprejeti še več beguncev iz Sirije iz še zadnjega območja konfliktov v državi.

Po napovedih naj bi se turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v torek v Istanbulu sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Pogovori naj bi bili osredinjeni prav na migrantsko krizo, napoveduje dpa.