Nekdanji bančnik Florin Citu, ki je na predlog romunskega predsednika Klausa Iohannisa kandidiral za položaj premierja, je nekaj minut pred včerajšnjim glasovanjem o zaupnici, ki bi jo najbrž dobil brez težav, odstopil.

Še prejšnji teden se je zdelo, da 47-letni Citu, ki je bil v vladi desnosredinske Nacionalno liberalne stranke v zadnjih mesecih finančni minister, nima nobenih možnosti za izvolitev. Ravno zato ga je predsednik države Iohannis tudi predlagal za premierja. Predsednik države namreč prihaja iz iste liberalne stranke, ta pa si želi predčasnih volitev zaradi dobrih obetov v anketah. Cituja je bolj ali manj predlagal le zato, da zadosti ustavi. Ta pravi, da lahko predčasne volitve razpiše, če je v 60-dnevnem roku dvakrat neuspešen pri imenovanju mandatarja. Postopek je zelo zapleten, zato v Romuniji po tej ustavi še niso imeli predčasnih volitev.

A zdaj je bil Citu nenadoma pred tem, da bi bil izvoljen, »pomagala« pa mu je epidemija koronavirusa. V zadnjih dveh tednih se je z vse več okuženimi (včeraj 52) zlasti odnos opozicijskih socialdemokratskih poslancev do Cituja namreč spremenil. Problem je zlasti v tem, da ima Romunija v EU enega najslabših zdravstvenih sistemov in da je zato še posebej izpostavljena pandemiji. Tako so se zdaj celo vodilni socialdemokratski politiki, ki so zapriseženi sovražniki Cituja, odločili, da bodo glasovali zanj, rekoč, da država potrebuje vlado s polnimi pooblastili, ko je treba sprejeti odločne in radikalne ukrepe.

Nihče se ne upa dotakniti velikega povišanja pokojnin

Citu je potem ob dramatični potezi, ko se je odpovedal premierskemu položaju, izjavil, da je odstopil v prid svojega strankarskega šefa Ludovica Orbana (oče je Madžar). Ta je bil premier od novembra lani in je vodil manjšinsko vlado, ki pa jo je v začetku februarja uspelo zrušiti opozicijskim socialnim demokratom s pomočjo radikalne levice in poslancev madžarske manjšine. Predsednik Iohannis je potem Orbana še enkrat predlagal za mandatarja. Opozicija je trdila, da to počne le zato, da bi po še enem neuspehu Orbana lahko sklical predčasne volitve, in ustavno sodišče ji je dalo prav, rekoč da mora biti mandatar imenovan z namenom, da vladno večino tudi sestavi. Nato je Iohannis za mandatarja imenoval Cituja.

»Predsednikova odločitev, da me kandidira za premierja, je velika čast. Toda sprejeta je bila v času, ko so se s predčasnimi volitvami strinjale vse stranke. Ta rešitev pa ne obstaja več. In da bi bili uspešni na naslednjih volitvah, mora biti premier strankin predsednik,« je včeraj svoj odstop pojasnjeval Citu. Vsekakor bi imel kot premier težko delo ne samo zaradi koronavirusa, ampak ker je bil lani proračunski primanjkljaj Romunije 4,6-odstoten, kar je največ v EU. To je posledica povečanja plač v javnem sektorju, kar je bila v času vladanja politika socialdemokratov. Letos septembra pa naj bi se pokojnine povečale za 40 odstotkov, česar si pred rednimi volitvami ne upa preklicati noben politik. Tudi zato si predsednik Iohannis prizadeva za predčasne volitve .

Nov mandatar naj bi bil znan še danes

Po včerajšnjem odstopu Cituja je predsednik sporočil, da bo danes opravil nov krog pogovorov s parlamentarnimi strankami in morda še popoldan imenoval novega premierskega kandidata. Napoveduje se, da bo to spet Orban. »Moja prva prioriteta je, da imamo vlado že prihodnji teden, saj jo potrebujem, da se lahko stoodstotno posvetim boju proti koronavirusu,« je dejal Iohannis.

V Romuniji se tako nadaljuje vladna nestabilnost, ki se vleče že nekaj časa. Socialdemokrati so leta 2016 močno zmagali na volitvah, oktobra lani pa je njihova vlada, ki jo je uradno vodila Viorica Dancila, a je bila bolj marioneta v rokah voditelja stranke Livia Dragnee, izgubila absolutno večino po množičnih demonstracijah zaradi korupcije in poskusa, da si podredijo sodno vejo oblasti. Dragnea ni smel prevzeti vodenja vlade, ker je bil obsojen zaradi fiktivnega zaposlovanja v državni službi in je zato od maja lani v zaporu. Tudi nova vlada, če jo Romunija dobi, pa na oblasti spet ne bo dolgo, saj morajo biti redne volitve konec letošnjega leta.