»Služba moškega nogometnega reprezentanta je bolj zahtevna in odgovorna kot služba ženske reprezentantke,« je bilo slišati od zastopnikov ameriške zveze, ki se že lep čas spopadajo z obtožbami glede neenakega plačila ženskih nogometašic. Obramba trdi, da je za ženski nogomet potrebne manj nogometne veščine in da je nasploh manj zahteven od moškega nogometa. Ob tem so se sklicevali na biološke razlike in »neizpodbitne ugotovitve znanosti«. Na ta način želi zveza pravno dokazati, da pri plačilu ni diskriminirala na podlagi spola.

Odvetniki so se nad reprezentantki Carli Lloyd in Alex Morgan spravili z očitki, da nista tako močni in hitri kot moški igralci. »Ali mislite, da bi se lahko ženska ekipa enakovredno merila z moško člansko reprezentanco?« so na sodišču spraševali 37-letno napadalko Lloyd. »Nisem prepričana,« je odvrnila in vrnila z vprašanjem: »Se bomo najprej pomerile s fanti in nato prejele višje plačilo?« Morgan pa so vprašali, »če meni, da potrebujejo moški več nogometnega znanja in spretnosti kot ženske«. »Ne, drugačne veščine so potrebne,« je odgovorila zvezdnica.

V ZDA je z zakonom iz leta 1963 (Equal Pay Act) prepovedano, da bi ženske dobile za enako delo – to je za delo, ki se izvaja v podobnih delovnih pogojih in ki zahteva enake veščine, trud in odgovornost – nižjo plačo kot moški. Odvetniki zveze so poleg navedenih očitkov navrgli tudi, da so nogometaši na tekmah tarča bolj sovražnih navijačev nasprotnih ekip. Ameriške nogometašice od zveze sicer zahtevajo 67 milijonov dolarjev poračuna plače.

Ameriška zveza s provokacijo zaznamovala dan žena

Predsednik ameriške nogometne zveze Carlos Cordeiro je med drugim trdil, da je zveza nogometašicam ponudila enako plačilo, ki so jo zavrnile. Na spletu je javno objavil pismo, ki naj bi to potrdilo. Ta teza je bila kontrirana z obrazložitvijo, da je šlo za ponudbo, ki je temeljila na pogodbi, ki so si jo nogometaši izpogajali že leta 2011, prav tako pa so bili člani moške ekipe v tistem času v fazi ponovnega pogajanja z zvezo. Cordeiro je sicer pismo objavil tik pred eno izmed največjih tekem ženske nogometne reprezentance v ZDA. Šlo je za ponovitev tekme s svetovnega prvenstva proti Španiji. Stadion v New Jerseyju je bil za tekmo Pokala SheBelieves (op. a. OnaVerjame) razprodan, igralke pa zaradi izbire trenutka besne. V nedeljo so zmagale z 1:0. Turnir poteka petič, reprezentance pristopijo na podlagi vabila in se merijo po krožnem sistemu.

»Izbira trenutka za takšno potezo je resnično zgovorna. Ne gre samo za katerokoli tekmo, ampak tekmo na takšnem turnirju in v času, ko smo po svetu praznovali dan žena,« je dejala kapetanka Megan Rapinoe. »Če želijo na takšen način obeležiti praznik in tako podpreti vse sedanje in bodoče igralke, potem je to očitno eden izmed načinov.« Američanke so sicer štirikratne olimpijske in svetovne prvakinje. Nazadnje so svetovno krono dvignile lani v Franciji.