"Gospodarska rast bo letos občutno nižja od jesenskih predvidevanj. Napoved je zelo odvisna od hitrosti zajezitve širjenja koronavirusa in ukrepov vlad," so izpostavili v Umarju, kjer so pomladansko napoved pripravili v času precejšnje negotovosti glede nadaljnjega širjenja in trajanja koronavirusa v Sloveniji in v sosednjih državah.

»V primeru postopne omejitve širjenja virusa in stabilizacije razmer v drugi polovici leta, bi se gospodarska rast letos upočasnila na 1,5 odstotka, v prihodnjih letih pa bi bila ponovno nekoliko višja," so dejali. Ker se razmere hitro spreminjajo, jih spremljajo in bodo po potrebi pripravili posodobljeno napoved, so napovedali.

Zaradi koronavirusa ukrepa tudi ECB

Svet Evropske centralne banke (ECB) je danes sprejel niz ukrepov za blaženje posledic širjenja novega koronavirusa na gospodarstvo evrskega območja. Med drugim je obseg neto odkupovanja vrednostnih papirjev do konca leta povečal za 120 milijard evrov mesečno, pri čemer bo močan poudarek tudi na odkupovanju obveznic zasebnih akterjev.