Na zaslišanju je kandidat za ministra med drugim odgovarjal na vprašanje poslanca LMŠ Nika Prebila o namigih glede vključevanja vard v varovanje južne meje ter poslanke Levice Nataše Sukič o domnevni militarizaciji meje. Mašo Kociper (SAB) pa je med drugim zanimalo, ali bo Hojs kot direktor podjetja Nova hiša, ki izdaja televizijski program Nova24TV, morda v konfliktu interesov glede na to, da naj bi policija, ki jo bo usmerjal kot minister, preiskovala financiranje medijev blizu SDS.

Hojs je glede slednjega dejal, da nima podatka o tem, da bi zoper njega potekala kakršna koli preiskava. Zagotovil je, da se v delo policije ne bo vpletal in bo pri tem dosledno upošteval zakon. Hkrati pa je dal vedeti, da zanj stavek v zakonu, da minister usmerja delo policije, "ne pomeni, da ta zgolj sedi in gleda" ter da mora biti minister pri usmerjanju aktiven. Sicer pa je pojasnil, da se je pred štirimi leti odločil za "korak k večji pluralizaciji slovenskih medijev", zato je tudi eden od delničarjev Nove hiše. Trenutno je tudi direktor podjetja, a če bo postal notranji minister, bo s te funkcije odstopil, je napovedal.

Kandidat za ministra si v državi želi spodbuditi zavedanje o pomenu reda in varnosti. "Najbrž se strinjamo, da je mejo treba varovati," je pojasnil. Je pa izrazil "kategorično nasprotovanje", da bi aktivnosti na meji oz. patruljiranje izvajal kdor koli drug razen državnih varnostnih organov. Vodjo t. i. štajerske varde Andreja Šiška je označil bolj za provokatorja in nastopača. Kot je ocenil, pa je zaskrbljenost prebivalcev ob meji ob povečevanju števila nezakonitih migrantov na nek način upravičena.

Napovedal je dodatno postavitev panelne ograje na mestih, ki bi bila lahko tvegana z vidika nezakonitih prehodov hrvaško-slovenske meje. Za "smešno" pa je označil enačenje postavljanja ograje z militarizacijo. O trenutni količini ograje in o njeni ceni Hojs, kot je dejal, še ni seznanjen, saj kot kandidat za ministra še nima dostopa do teh podatkov. Vendar pa v prihodnje ne vidi ovire, da cena ne bi bila javno znana.

Glede Hrvaške je povedal, da se zavzema za vstop te države v schengenski sistem. "To je v strateškem interesu Slovenije, se pa bojim, da tega vstopa še nekaj časa ne bo," je dejal. Hojs je komentiral tudi besede poslanke LMŠ Jerce Korče, ki ga je na osnovi medijske objave povprašala, ali namerava za novega generalnega direktorja policije predlagati namestnika generalne direktorice policije Tomaža Pečjaka, ki da naj bi bil njegov prijatelj in partner pri igranju squasha. Kandidat za ministra je potrdil, da igra squash, a z nekom drugim, ne pa s Pečjakom, ki ga niti ne pozna. Kot je poudaril, pa se mu zdi "jasno, da si vsak minister pripelje ekipo".

Hojs je ob tej priložnosti izrazil tudi ogorčenje nad "vojnim dobičkarstvom" nekaterih trgovcev v času izbruha koronavirusa. Tako naj bi cene zaščitnih mast poskočile z dveh evrov na 25 evrov, cena razkužila za roke pa je bila v enem od trgovskih centrov kar dvakrat višja od siceršnje. Omenil je možnost, da bi država v takšnih primerih administrativno omejila cene določenih izdelkov.