Po strmem ponedeljkovem padcu tečajev delnic na svetovnih borzah, ko se je vrednost nekaterih ključnih borznih indeksov znižala največ od začetka gospodarske krize leta 2008, se je padanje tečajev na številnih borzah včeraj nadaljevalo. Na to je poleg bojazni, da bi koronavirus lahko botroval recesiji, v veliki meri vplivalo tudi približno 30-odstotno znižanje cen nafte.

Po ponedeljkovi izgubi 8,45 odstotka vrednosti se je indeks Eurostoxx 50, ki vključuje delnice najpomembnejših podjetij evrskega območja, znižal še za 1,66 odstotka. Osrednji indeks frankfurtske borze DAX je po izgubi vrednosti za 7,94 odstotka včeraj padel za 1,41 odstotka. Vrednost CAC 40, osrednjega delniškega indeksa pariške borze, se je po izgubi vrednosti za 8,39 odstotka v torek dodatno znižala za 1,51 odstotka. Delniški indeks FTSE 100, ki vključuje sto najpomembnejših podjetij, ki kotirajo na londonski borzi, pa je po 7,25-odstotnem znižanju narasel za 0,23 odstotka.

Več optimizma v Aziji in ZDA

Med vlagatelji je bilo več optimizma na azijskih in newyorških borzah. Po ponedeljkovem 5,07-odstotnem znižanju tokijskega indeksa Nikkei 225 se je njegova vrednost povečala za 0,85 odstotka, vrednost indeksa SSE Composite ključne kitajske borze v Šanghaju pa se je po padcu za 3,01 odstotka povečala za 1,82 odstotka. Tudi indeksi newyorških borz – Dow Jones, S&P500, Nasdaq – so se po več kot 7-odstotnem ponedeljkovem upadu včeraj povečali za okoli pet odstotkov.

Vrednost indeksa najpomembnejših podjetij na Ljubljanski borzi SBI TOP se je v ponedeljek znižal za 7,28 odstotka, toda včeraj se je povečal za 3,18 odstotka.

Najbolj, za 9,38 odstotka, so se v ponedeljkovem trgovanju pocenile delnice Zavarovalnice Triglav, katerih vrednost pa se je včeraj zvišala za 5,52 odstotka, na 30,6 evra za delnico. Po ponedeljkovem znižanju tečaja za 9,22 odstotka se je vrednost Krkinih delnic, s katerimi na Ljubljanski borzi dnevno opravijo največ poslov, v torek podražila za 2,86 odstotka in je ob zaključku trgovanja znašala 64,8 evra.