"Obstajajo jasni indici, da skušajo ruske varnostne službe aktivno ovirati prizadevanja za vzpostavitev resnice glede sestrelitve letala na letu MH17," je danes na sodišču v mestu Schipol povedal nizozemski tožilec Thijs Berger.

"Britanske in nizozemske oblasti so ugotovile, da so bili agenti ruske obveščevalne službe GRU vpleteni v poskuse hekerskih vdorov v sisteme malezijskih preiskovalcev," je povedal tožilec in dodal, da so poskušali vdreti tudi v sistem nizozemskega preiskovalnega odbora.

Berger je še povedal, da obstaja bojazen, da je Rusija skušala izslediti potencialne priče na sojenju. "Uporaba ruskih varnostnih služb za razkritje identitete prič v tej preiskavi je zelo realističen scenarij," je pojasnil. Po njegovih besedah se več prič boji za svoje življenje, če bo njihova identiteta prišla v javnost. Tako bodo nekateri pričali anonimno.

V Kremlju so danes v odzivu na sojenje sporočili, da nimajo komentarjev. "Nimamo možnosti za sodelovanje pri tem in temu primerno to tudi obravnavamo," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Med žrtvami tudi Nizozemci, avstralski državljani in Malezijci

Na sodišču v nizozemskem Schipolu se je v ponedeljek začelo sojenje Rusom Sergeju Dubinskemu, Igorju Girkinu in Olegu Pulatovu ter Ukrajincu Leonidu Harčenku, ki so obtoženi umora in namerne povzročitve strmoglavljenja malezijskega letala nad vzhodno Ukrajino julija 2014. Obtoženih, ki jim grozi dosmrtna zaporna kazen, ni na sodišču. Pulatova zastopa nizozemski odvetnik, drugim trem pa sodijo v odsotnosti.

Malezijsko potniško letalo, ki je 17. julija 2014 z 298 ljudmi na krovu strmoglavilo na vzhodu Ukrajine, je po ugotovitvah mednarodne ekipe preiskovalcev zadela raketa vrste buk, ki so jo na območje pripeljali iz Rusije. Med žrtvami je bilo tudi 193 Nizozemcev, 27 avstralskih državljanov in 43 Malezijcev.