Mestna občina Ljubljana bo prenovila manjši park v trikotniku med medicinsko fakulteto, ginekološko kliniko in staro stavbo porodnišnice. Ljubljanski mestni svet je za to zeleno površino prejšnji mesec že potrdil ime, in sicer Park Lidije Andolšek Jeras. Ime bo torej nosil po pionirki slovenske reproduktivne ginekologije in ustanoviteljici Inštituta za načrtovanje družin Lidiji Andolšek Jeras, ki je bila tudi gonilna sila prizadevanj za gradnjo nove porodnišnice v prestolnici.

Park bo dobil svežo podobo, in sicer bo v sredini s pohorskim tonalitom tlakovano območje, ki ga bo dopolnjevala zelenica z nizkim in srednje visokim grmičjem. Obstoječa drevesa bodo ostala, izbrani izvajalec jih bo moral zgolj strokovno obrezati pod nadzorom pooblaščenega arborista.

Ob rob tlakovane površine v sredini parka bo občina namestila klopi z nasloni. Na te klopi bo izvajalec v različnih barvah izpisal razna imena otrok. Prazne prostore na klopeh pa bodo z imeni svojih malčkov v bodoče lahko dopolnili novopečeni očetje, medtem ko bodo čakali na rojstvo otrok, je v razpisni dokumentaciji predvidela ljubljanska občina.

Šlajmerjev park še brez spomenika

Park Lidije Andolšek Jeras je le lučaj od Šlajmerjevega parka v kotu med Šlajmerjevo ulico in Zaloško cesto, ki je bil urejen leta 1933 na pobudo in po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika, kaže register kulturne dediščine. Leta 1939 je bil v parku postavljen spomenik kirurgu Edu Šlajmerju, a trenutno tam stoji le podstavek. Doprsni kip slovitega kirurga, ki ga je izdelal kipar Zdenko Kalin, so neznanci ukradli marca 2013. Približno 100 kilogramov težkega kipa občini ni uspelo dobiti nazaj. Kraja kipa je bila za občino kar hud udarec, saj se je kalup izgubil, kar pomeni, da novega odlitka ni mogoče narediti. Ker je bil kip Eda Šlajmerja del parka, smo na občini želeli preveriti, ali imajo morda namen kip nadomestiti z novim, vendar na njihove odgovore še čakamo.