»Dolgoročni cilj ukrepov je zmanjšati škodo, ki jo bodo imela podjetja, in zagotoviti, da se njihov položaj na trgu ne poslabša,« je po današnjem sestanku z gospodarstveniki dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Skupna vrednost ukrepov, s katerimi želijo na ministrstvih za gospodarstvo in za delo ublažiti posledice izbruha novega koronavirusa, znaša 998 milijonov evrov, od tega 600 milijonov evrov iz obstoječih virov.

Eden od ključnih ukrepov se nanaša na delo od doma in delo v primeru karantene ali izolacije. Za primere, kjer zaposleni dela od doma ne morejo opravljati, so na ministrstvih pripravili interventni zakon o sofinanciranju čakanja na delo. Zakon predvideva, da bi država priskočila na pomoč tistim delodajalcem, ki zaradi slabega poslovnega položaja ne bi mogli zagotavljati dela najmanj 50 odstotkom zaposlenih delavcev hkrati in bi jih napotili na začasno čakanje na delo. V tem primeru bi država subvencionirala 40 odstotkov izplačila nadomestila plače, za kar je predvidenih skupno 51,5 milijona evrov. Ukrep naj bi trajal do konca septembra, največ pa tri mesece.

Subvencije bodo, pogoji še v zraku

Kako točno bodo preverjali, katera podjetja so upravičena do sofinanciranega izplačila nadomestila plače, danes na ministrstvu za delo niso pojasnili. Do vložitve interventnega zakona, ki naj bi ga parlament sprejel po nujnem postopku, pa si utegnejo glede pogojev za pridobitev subvencije na ministrstvu za delo še premisliti. »Do trenutka, ko bo šel zakon skozi vlado, bomo razmislili še o nekaterih rešitvah, posebej z vidika deleža zaposlenih, ki ostanejo brez dela, in z vidika deleža sofinanciranja,« je priznal državni sekretarTilen Božič. Gospodarstveniki so seveda prepričani, da bi bilo mejo glede deleža zaposlenih na začasnem čakanju na delo smiselno postaviti nižje.

Vavčerji za samostojne podjetnike

Poleg sofinanciranja čakanja na domu so napovedali tudi kreditne linije SID banke, slovenskega podjetniškega sklada in slovenskega regionalnega razvojnega sklada, pomoč pri internacionalizaciji, pomoč podjetjem v težavah in odlog plačila davčnih obveznosti. Slednji je sicer mogoč že po sedanji zakonodaji, in sicer v obliki odloga plačila davkov za največ 24 mesecev ali obročnega plačevanja davkov v 24 obrokih. Za odlog plačila davkov morajo podjetja po besedah Počivalška izkazati, da jim grozi hujša gospodarska škoda, ali pa predložiti ustrezno zavarovanje.

Mikro, malim in srednje velikim podjetjem bodo na pomoč priskočili na slovenskem podjetniškem skladu. »Na voljo bodo vavčerji za hitro pomoč pri promociji, subvencioniranje obrestne mere in garancije za pridobivanje likvidnostih kreditov,« je povedal Počivalšek. Ukrepi v skupni vrednosti 115 milijonov evrov bodo podjetnikom na voljo od 20. marca dalje.

Najhuje je v turizmu

Podatkov o tem, kako močno so posledice izbruha koronavirusa že prizadele gospodarstvo, na ministrstvu še nimajo. Po mnenju Počivalška v večini panog situacija še ni alarmantna. Drugače je v turizmu. Agencije in podjetja v igralniški dejavnosti že opažajo drastičen upad naročil oziroma dejavnosti, tudi do 50 odstotkov.

Na Slovenski turistični organizaciji (STO) so zato pripravili poseben nabor ukrepov na področju promocije. Med drugim krepijo promocijo na domačem trgu, promocijo na tujih trgih pa bodo pospešili v drugi polovici leta. Generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije (ZTAS) Mišo Mrvaljević pravi, da je po sestanku s Počivalškom previdno optimističen: »Ministrstvo ukrepa hitro in upamo, da bosta v tem tempu sledila tudi vlada in parlament. Škodo še lahko ublažimo.«