V petletnem obdobju od začetka 2015 do konca 2019 se je obseg mednarodne trgovine z orožjem povečal za 5,5 odstotka v primerjavi s petletnim obdobjem od začetka 2010 do konca 2014.

Na vrhu med državami izvoznicami so poleg ZDA Rusija, Francija, Nemčija in Kitajska. V zadnjem petletnem obdobju se je povečeval uvoz orožja predvsem na območju Bližnjega vzhoda. Največji uvoznik orožja je Savdska Arabija.

V omenjenem obdobju so ZDA izvoz orožja povečale za 23 odstotkov, s čimer se je njihov delež v celotni svetovni trgovini z orožjem povečal na 36 odstotkov. Ameriški izvoz orožja je bil za kar 76 odstotkov večji od izvoza Rusije, ki je na drugem mestu na seznamu največjih izvoznic orožja. Ameriško orožje je šlo v skupno 96 držav, navaja poročilo.

»Polovica tega orožja je šla na Bližnji vzhod, polovica od tega pa v Savdsko Arabijo,« pojasnjuje Pieter d. Wezeman, ki je eden glavnih raziskovalcev v Sipriju. »Istočasno se je povečevalo povpraševanje po ameriških naprednih letalih, zlasti v Evropi, Avstraliji, Tajvanu in na Japonskem,« je še dodal Wezeman v sporočilu za javnost.

Izrael izvoz orožja povečal za 77 odstotkov

Povpraševanje po ruskem orožju se je medtem občutno zmanjšalo, čeprav Rusija ostaja na drugem mestu na lestvici držav. V obdobju 2015-2019 se je izvoz ruskega orožja zmanjšal za 18 odstotkov glede na prejšnje petletno obdobje. To je predvsem posledica izgube trga v Indiji. Se je pa vmes povečal izvoz ruskega orožja v Egipt in Irak, pojasnjuje Siprijeva raziskovalka Aleksandra Kujmova.

Na drugi strani je Francija krepko povečala izvoz svojega orožja, in sicer za 72 odstotkov. V celotni trgovini z orožjem v svetu ima francosko orožje 7,9-odstotni delež. Po francoskem orožju so povpraševali predvsem Egipt, Katar in Indija, pojasnjuje Diego Lopes Da Silva iz Siprija.

Tudi Nemčija, ki je na četrtem mestu na lestvici, je v zadnjem petletnem obdobju okrepila izvoz orožja, in sicer za 17 odstotkov. Kitajska, ki je na petem mestu, pa je pomembno povečala število držav, ki kupujejo njeno orožje. Če je v obdobju 2010-2014 kitajsko orožje kupovalo 40 držav, jih je v zadnjem petletnem obdobju že 53, navajajo v Sipriju.

V institutu izpostavljajo tudi povečanje izvoza južnokorejskega orožja - povečalo se je za kar 143 odstotkov. Država pa se je prvič uvrstila med deset največjih izvoznic orožja. Prav tako izpostavljajo izvoz izraelskega orožja, ki se je povečal za kar 77 odstotkov in dosegel rekordno raven.

Orožje v konfliktna območja

Orožje je šlo večinoma na konfliktna območja. Izvoz v države na Bližnjem vzhodu se je v obdobju 2015-2019 povečal za 61 odstotkov. Od celotne svetovne trgovine z orožjem na Bližnjem vzhodu konča 35 odstotkov orožja. Največji uvoznik orožja je Savdska Arabija; v celotni mednarodni trgovini z orožjem predstavlja savdski uvoz 12-odstotni delež. V zadnjih petih letih je savdska kraljevina uvoz več kot podvojila - povečal se je za 130 odstotkov.

Največji delež orožja je v Savdsko Arabijo prišel iz ZDA, kar 73 odstotkov. Sledi Velika Britanija, iz katere je Savdska Arabija kupila 13 odstotkov orožja. Obe državi še nadaljujeta izvoz orožja v savdsko kraljevino, kljub vse večji zaskrbljenosti zaradi njene vpletenosti v krvavi konflikt v Jemnu, opozarjajo v Sipriju.

Na drugem mestu med največjimi uvozniki orožja je Indija. Sosednji Pakistan, s katerim sta že desetletja v konfliktu, pa je na tej lestvici na 11. mestu. Številne države izvažajo orožje v obe državi, še dodajajo v stockholmskem institutu.