V Splošni bolnišnici Brežice so odprli hiperbarični center, ki je doslej šest let deloval v Termah Čatež. Selitev v bolnišnico je po besedah Domna Kodriča iz podjetja BiO2 edina prava pot. »Tu imamo možnost razvoja, predvsem pa možnost disciplinarnega pristopa k bolniku, saj so tu vsi specialisti na enem mestu. V novem centru lahko nudimo vse intervencije s področja hiperbarične medicine, česar doslej nismo mogli zagotavljati,« pravi.

Z večjo koncentracijo in vdihavanjem čistega kisika pod pritiskom se pospeši preskrbljenost tkiva s kisikom, kar pospešuje celjenje ran. S »kopanjem« v hiperbarični komori organizem prejme do 20-krat več kisika. Hiperbarična komora, ki je skupaj s plinsko postajo vredna okoli 400.000 evrov, je namenjena ne le zdravljenju potapljaške (dekompresijske) bolezni, ampak še za celo vrsto drugih bolezenskih stanj, denimo za zdravljenje odprtih in kroničnih ran, ran, ki se težko celijo, zapletov, povezanih s sladkorno boleznijo, gangren, preležanin, kroničnih vnetnih črevesnih bolezni, okrevanju po možganski kapi in pri poobsevalnih poškodbah, našteva Kodrič.

Terapije s hiperbarično komoro v porastu

Po njegovih podatkih na letni ravni takšno terapijo prejme okoli dvesto bolnikov, medtem ko jo je v letih od 2006 do 2012 40 do 50 bolnikov na leto. »Pričakujemo, da bo v prihodnje uporaba take komore še bistveno večja, saj so tudi potrebe po tovrstnem zdravljenju zelo velike,« pravi Kodrič, sicer magister strojništva, ki je v svoji magistrski nalogi raziskoval prav hiperbarično medicino.

Kot pravi direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar, so se konec lanskega leta dogovorili, da bi dejavnost izvajali v sklopu bolnišnice. »Gre pa v tem trenutku za povsem samoplačniško storitev. Glede na to, da v Ljubljani v sklopu Inštituta za fiziologijo Medicinske fakultete že deluje center s hiperbarično komoro in ga financira tudi zdravstvena zavarovalnica, bi morda lahko eden takih centrov v prihodnosti postala tudi naša bolnišnica. Je pa v Brežicah po mojih podatkih edina hiperbarična komora v Sloveniji, ki deluje v sklopu bolnišnice.«

Kodrič napoveduje tudi proizvodnjo hiperbaričnih komor za male živali, kakršnih v Evropi še ni, v ZDA pa jih že imajo. »Želimo postati vodilni ponudnik tovrstnih komor v Evropi,« dodaja.