Organizatorji četrte norveške turneje v smučarskih skokih imajo že na začetku veliko težav. Potem ko so zaradi koronavirusa odločili, da bodo tekme brez gledalcev, so na slovitem Holmekollnu nad Oslom izvedli le polovico programa.

Premočan veter in bazen vode v izteku razlog za odpoved tekme

V soboto je bila tekma ekip, današnje tekmovanje posameznikov pa so morali po nekaj preložitvah zaradi neugodnega vremena odpovedati. Že dopoldne so sklenili, da se tekma, ki bi se morala začeti ob 14.30, preloži na 16.30 z odločitvijo, da bo le ena serija brez poskusnega skoka, a narava je bila močnejša. Vseskozi je pihal zelo močan jugo, ki je dosegal hitrost do 10 metrov na sekundo. Skakalnico je prekrila megla, ker je deževalo in se je v toplem vremenu topil sneg, je v izteku nastala velika luža vode, pravi mali bazen. Vodo so morali izčrpati, delali so tudi vrtine, a tekmo so po nekaj preložitvah dokončno odpovedali, saj je veter, ki je spreminjal smer, pihal s hitrostjo do sedem metrov na sekundo. Skakalci so večji del dneva prebili v hotelu, na skakalnici so se zadržali le poldrugo uro, saj je bilo hitro jasno, da s tekmo ne bo nič, zato so se usedli na avtobuse, ki so jih odpeljali na drugo postajo turneje v Lillehammer. Odpadlo tekmo iz Osla bodo skušali nadomestiti jutri v Lillehammerju ob 17.15 po startni listi iz Osla.

Na ekipni tekmi so si prvo mesto s konstantnimi in dolgimi skoki zagotovili Norvežani, ki so brez težav prehiteli Nemce in postali četrta reprezentanca z zmago na ekipnih tekmah v letošnji sezoni. V Wisli so zmagali Avstrijci, v Klingenthalu Poljaki, v Zakopanah in Lahtiju pa Nemci. Slovenci so s tretjim mestom še tretjič zapored stali na odru za zmagovalce. V Lahtiju so bili drugi, v Zakopanah pa tretji.

Peter Prevc presenetil konkurenco in tudi Slovence

Čeprav so Slovenci osvojili tretje mesto, je bilo njihovo veselje veliko večje kot pred tednom dni v Lahtiju, kjer so bili drugi. Na Finskem so prav v zadnjem skoku zapravili zmago, saj so bili po sedmih skakalcih v vodstvu, na Holmenkollnu pa so s petega mesta po prvi seriji napredovali na tretje. V zadnji seriji je Peter Prevc v slogu pravega kapetana ekipe ubranil položaj na stopničkah, čeprav sta ob majhnem zaostanku silovito napadla Poljak Dawid Kubacki in Japonec Rjoju Kobajaši. Poljaki in Japonci niso mogli skriti razočaranja, še bolj pa so bili potolčeni Avstrijci, ki so končali šele na šestem mestu, potem ko so bili po kvalifikacijah v petek s štirimi tekmovalci med najboljših devet celo prvi favoriti.

»Tretje mesto je super rezultat. Zahvaliti se moram ekipi, da nam je dala možnost, da se borimo za stopničke. V prvi seriji sem naredil kar grobo napako na mizi, v finalu pa sem na srečo to popravil in smo obdržali stopničke,« je povedal vidno zadovoljen Peter Prevc, ki je v prvi seriji skočil le 118,5 metra. Gorazd Bertoncelj, glavni trener slovenskih skakalcev, je kar žarel od veselja: »Glede na to, kakšne napake so fantje naredili v prvi seriji, smo izjemno zadovoljni. V drugi seriji so napake popravili in vsi skočili izvrstno, zato je tretje mesto še več vredno. Predvsem Peter Prevc je s svojim nastopom v finalu presenetil vso konkurenco, pa tudi vse nas v slovenski reprezentanci. Bil je odličen, potem ko do drugega nastopa na ekipni tekmi v Oslu ni naredil niti enega dobrega skoka. V slogu šampiona je najboljši skok naredil v pravem trenutku.«

Slovenski junak je trenutno Žiga Jelar, ki je imel v prvi seriji s 134,5 metra najdaljši skok dneva, manjkal je le doskok v telemark. »Zadovoljen sem, saj so to moje prve stopničke v svetovnem pokalu. Upam, da bom še naprej kazal dobre skoke in pripravljenost,« je povedal Žiga Jelar, ki je v skupnem seštevku norveške turneje na tretjem mestu. Za vodilnim Nemcem Constantinom Schmidom – drugi je Norvežan Marius Lindvikom – zaostaja le točko in pol. »Ne razmišljam veliko o uvrstitvi v skupnem seštevku turneje Raw Air. Če bom še naprej skakal dobro, je možno vse. Tukaj želim predvsem uživati,« je dodal Jelar, eden najboljših glasbenikov med skakalci, saj je specialist za igranje harmonike. »Glede na to, kaj so pokazali na ekipni tekmi, so favoriti turneje Norvežani. Čeprav vodim, sebe ne štejem med favorite. Moj osebni favorit je reprezentančni kolega Karl Geiger,« je povedal Constantin Schmid.

Tudi ženske – na turneji jih nastopa le 30 – so sinoči v Oslu ostale brez tekme zaradi težav z vidljivostjo in pripravo skakalnice.