Hrvaški časnik Jutarnji list na spletu dodaja, da gre za četrto osebo s koronavirusom v Varaždinu. Okužbe so doslej potrdili tudi pri treh osebah v Zagrebu in pri petih v Reki. Na Hrvaškem so doslej opravili več kot 300 testiranj, pod zdravstvenim nadzorom pa je 4000 ljudi, še poroča časnik.

V Malem Lošinju v karanteni posadka manjše potniške ladje

V Malem Lošinju je od četrtka 18 članov posadke na manjši potniški ladji preventivno v karanteni, en član posadke, ki ima blažje simptome prehlada, pa je od petka preventivno v reški bolnišnici in čaka na izid testa na okužbo z novim koronavirusom, je danes povedal vodja civilne zaščite Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić. Kot je povedal za hrvaško tiskovno agencijo Hina, je ladja v četrtek prišla v ladjedelnico v Malem Lošinju na remont. Vse potnike, bilo jih je okoli 40, so pred tem izkrcali v Trstu. Večina je bila državljanov ZDA, ki so prek Italije in nato ljubljanskega letališča odpotovali v ZDA, je dodal.

Poudaril je, da so člani posadke v karanteni preventivno, če pa bo potrjen sum okužbe z novim koronavirusom pri bolnem članu posadke, bodo izvedli predpisan postopek.

Nov primer v Bosni in Hercegovini

Še en primer okužbe so medtem po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug potrdili v Bosni in Hercegovini, kjer doslej beležijo skupno tri okužbe, vse v srbski entiteti Republiki srbski. Gre za moškega iz Čelinca, ki je iz Italije pripotoval v istem avtomobilu kot prvi okuženi. Po podatkih zdravstvenih oblast je okuženi v dobrem zdravstvenem stanju in nima pomembnih kliničnih simptomov virusa. Osebe, ki so bile z njim v kontaktu, pa bodo ostale v 14-dnevni izolaciji.

Na Islandiji pa so v petek zaradi nadaljnjega širjenja virusa razglasili izredno stanje. V petek so namreč med šestimi novimi primeri okužbe ugotovili prva dva primera, ki nista bila povezana z mednarodnimi potovanji.

Islandija ima trenutno 43 potrjenih okužb, večina pa se je z boleznijo okužila po potovanju po Italiji in Avstriji.