Žaljivi, zaničevalni komentarji, uperjeni proti športnicam se zaostrujejo in množijo že mesece, opozarja tamkajšnja športna javnost. Ženske športnice so sicer začele profesionalno igrati avstralski nogomet leta 2017. Avstralski premier je lani uporabnike, ki na spletnih straneh in družbenih omrežjih napadajo igralke, označil za »strahopetne neokusneže«, poroča BBC.

Herald Sun je sicer v četrtek pojasnil razlog za odstranitev komentarjev, ki so jih uporabniki objavljali pod članki o pravilih ženskega avstralskega nogometa. »Igralke, komentatorji, navijači in klubi so nas pozvali k ukinitvi komentarjev, mi pa smo uslišali njihove želje.«

Za potezo se je časopis odločil dva tedna po tem, ko je igralka ekipe Carlton Blues Tayla Harris ponudila svojo plačo v zameno za to, da na zvezi avstralskega nogometa zaposlijo nekoga, ki bi nadzoroval spletne nadlegovalce. »Za božjo voljo, odpovedala se bom svoji plači, da boste lahko zaposlili nekoga, ki bo to nadzoroval. Javno nadlegovanje vpliva na mlade ljudi, kar vodi k težavam z duševnim zdravjem in k samomorom,« je zapisala Harris na twitterju.

Ignoriranje komentarjev ni rešitev

Dvaindvajsetletna igralka avstralskega nogometa je tudi sama zelo pogosto neposredna tarča seksizma. Marca lani smo poročali o tem, kako so spletni uporabniki vulgarno komentirali fotografijo, na kateri brca žogo. »Kaj pa, če bi zveza in ostale strani preprosto začele blokirati diskriminatorne, rasistične, homofobne, seksistične in druge oblike neprimernih komentarjev. Če se posameznik ne more upreti potrebi po nadlegovanju in trpinčenju, potem si enostavno ne zasluži privilegija komentiranja,« je bila jasna Harris, ki je hkrati tudi odlična boksarka, z naslovoma v dveh težnostnih kategorijah.

Takšni dogodki še naprej odpirajo vprašanja o tem, kako se je potrebno spopadati s takšnim obnašanjem. Športnice so sicer jasne, da ignoriranje tovrstnih zapisov ni način in da se jim je potrebno upreti. Avstralski nogomet je sicer na peti celini izredno priljubljen, na prvo žensko tekmo je prišlo kar 26.000 gledalcev, od tega jih je moralo dva tisoč ostati pred stadionom.