Dva od treh predrznežev, ki so se na (vsaj za naše kraje) nov in izviren način, s pomočjo nitk, lotevali vlomov v blokovska stanovanja, sta na varnem. Za zapahi. Gre za 33 in 45 let stara Gruzijca, medtem ko njunega pajdaša še vedno iščejo. Po besedah Benjamina France iz uprave kriminalistične policije gre najverjetneje za člane večje mobilne mednarodne kriminalne združbe. To je že druga skupina gruzijskih državljanov, s katerimi so imeli policisti opraviti v zadnjem času – 25. februarja so na Celjskem prijeli tri, tudi osumljene vlomov v stanovanja. Eden je vlomil malo pred prijetjem, skupina pa naj bi nekaj podobnega storila tudi že lanskega avgusta.

Triintrideset in 45 let stara Gruzijca ter še en storilec naj bi prejšnji konec tedna vlomili v štiri stanovanja v Škofji Loki. Ponoči so vrata in podboje vhodnih vrat povezali z zelo tanko, neopazno nitko, ki se hitro pretrga, če kdo odpre vrata. Če je bila ob njihovem ponovnem obisku pretrgana, je bilo jasno, da so lastniki doma. V primeru, da je nitka ostala cela, pa so se lotili dela: vlamljali so s specialnim orodjem in s pomočjo vrtanja ter lomljenja ključavnic. Po besedah komandirja škofjeloške policijske postaje Saše Enika so nitke našli v petih blokih z več kot 250 stanovanji.

Iščejo lastnike nakita

Gruzijci so kradli nakit in denar, skupno so lastnike oškodovali za okoli 2000 evrov. Dva osumljenca so v ponedeljek prepoznali in prijeli štajerski policisti ter ju predali gorenjskim kolegom. Preiskovalna sodnica je zanju odredila pripor. Preiskava po navedbah Primoža Donoše s PU Kranj še ni končana, saj sledi s kraja kaznivih dejanj osumljene povezujejo s še več vlomi drugod po Sloveniji in tudi z nekaterimi v tujini. Policija se bo usmerila še v iskanje lastnikov ukradenih predmetov, ki so jih zasegli prijetima. Nekatere so že našli, največ težav pa imajo z nakitom. Fotografije posameznih kosov so objavili na spletni strani policije; lastnike pozivajo, naj pokličejo na PP Škofja Loka in se dogovorijo za ogled. Zelo bo pomagalo, če bodo s seboj prinesli dokazila o lastništvu, račun, fotografijo predmeta ali kaj podobnega.

Osumljenci verjetno pripadajo eni tako imenovanih mobilnih kriminalnih skupin. Člani so najpogosteje s srednjega Balkana in iz vzhodnoevropskih držav, ki se s kriminalom ukvarjajo v zahodni in severni Evropi. Največkrat so to vlomi, tatvine, tudi na avtocestah, napadi na bankomat in podobno. Pridejo na neko območje, tam v čim krajšem času naredijo čim več kaznivih dejanj, nato pa izginejo in se »dela« spet lotijo nekje drugje. »Pogosto uporabljajo vozila, najeta v tujini, da bi prikrili državo svojega izvora in bi jih težje izsledili. Zelo pogosto jih tudi menjujejo,« je razložil Benjamin Franca.