Sirski observatorij za človekove pravice je kmalu po polnoči sporočil, da na glavnih frontah v pokrajini Idlib vlada krhko premirje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Aktivist, ki živi v mestu Idlib, je za dpa povedal, da so razmere mirne na vseh frontah po mestu.

Nekaj pred polnočjo, tik pred uveljavitvijo premirja, so ruska vojaška letala napadla predmestje Idliba in območja na zahodu mesta Hama, je sporočil observatorij s sedežem v Londonu. Turško brezpilotno letalo pa je napadlo položaje sirskih vladnih sil na območju mesta Idlib.

Po navedbah observatorija so sirske vladne sile nekaj pred polnočjo v al Nairebu, zahodno od mesta Sarakeb, ubile dva turška vojaka. Turška stran teh navedb ni potrdila.

Dogovor o premirju sta v Moskvi v četrtek po več kot šesturnih pogovorih dosegla turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in ruski predsednik Vladimir Putin, potem ko je zaradi spopadov v severozahodni sirski pokrajini Idlib domove zapustilo skoraj milijon civilistov, ubitih pa je bilo tudi več turških vojakov.

Sporočila sta, da bodo v Idlibu, še zadnji uporniški trdnjavi v Siriji, vzpostavili varnostno območje za civiliste.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v četrtek izrazil upanje, da bo »ta sporazum privedel do takojšnje in trajne prekinitve sovražnosti, ki zagotavlja zaščito civilistov na severozahodu Sirije«, poroča AFP.