»Delaj to, kar imaš rad, in to počni s strastjo,« rad poudari Viktor Brajak, operativni direktor in solastnik podjetja Medius. Usmerjeni so v razvoj kompleksnih poslovnih računalniških sistemov in po meri narejene programske opreme. Kot malo podjetje svoj potencial vidijo v agilnosti dela in posledično hitrejšem inoviranju. »Velik poudarek namenjamo raziskavam ter razvoju najsodobnejših tehnologij, kot sta strojno učenje in umetna inteligenca.« Kakovost izdelka je njihov primarni cilj, četudi na račun dobička. »Ves dobiček investiramo v razvoj novih tehnologij in metodologij. Naš najboljši 'izdelek' je lastna metodologija, s katero dosežemo izvrstnost, agilnost in posledično stoodstotno zadovoljstvo naših strank,« pojasni Brajak. Podjetje se lahko pohvali s številnimi nagradami – lani so se denimo razveselili bronastega priznanja za inovacije, ki jim ga je podelila GZS za projekt Pythia. Projekt je z implementacijo principov strojnega učenja bistveno izboljšal proces pretoka informacij v javni upravi.

Zaposlujejo tiste, ki kažejo strast

Medius sestavlja 21 zaposlenih, povprečna starost je okrog 30 let. V zadnjih dveh letih so zaposlili devet sodelavcev z univerzitetno izobrazbo, od tega pet mladih, ki so pred tem pri njih opravljali študentsko delo. Zaposlovali bodo tudi v prihodnje. »Iskali bomo programerje, ki jih veseli programiranje v sistemu java in so željni učenja ter srečevanja z novimi izzivi,« pravi Brajak. Pri zaposlovanju se osredotočajo na mlade programerje, za katere ocenijo, da kažejo strast do IT-razvoja in pridobivanja novih znanj, pri čemer so izkušnje sekundarnega pomena. Z mentorsko pomočjo jih uvedejo v njihov način dela in jim dajo tako priložnost, da pridobijo potrebne izkušnje na trgu dela v uveljavljenem podjetju, kot je Medius. »Podpiramo dogodke, kot so hackathoni in druga programerska tekmovanja, na katerih mladi programerji rešujejo aktualne tehnološke izzive. S tem vlagamo v prihodnost panoge, obenem pa gradimo na naši prepoznavnosti.«

Kako skupaj skuhati najboljšo kavo?

Visoko cenijo novo znanje in inovativne pristope k reševanju izzivov. »Pohvalimo se lahko s projekti v Evropi in Ameriki s področij, kot so telekomunikacije, loterijski sistemi, farmacija, transport, nepremičnine, javna uprava in drugo. Vse projekte združuje razvoj na najsodobnejših principih odprtokodnih tehnologij java s poudarkom na strojnem učenju.« Poleg udeleževanja na tečajih in uglednih konferencah skrbijo tudi za prenos znanja znotraj podjetja. »Priljubljeni so tako imenovani pica dnevi, povezujemo se na avanturističnih večdnevnih teambuildingih, na katerih se nam pridružijo tudi družine zaposlenih, organiziramo epske prednovoletne zabave, skupaj praznujemo rojstne dneve ter iščemo najboljše načine za skupno kuhanje kave,« pojasnijo. Spodbujajo osebno rast, omogočajo delo od doma, še zlasti cenijo in pošteno nagrajujejo pripadnost podjetju ter strokoven in prijazen odnos do naročnikov. Da je počutje v podjetju dobro, pa potrjuje tudi uvrstitev med finaliste Zlate niti – in to že pri prvem sodelovanju na natečaju.