Tožilstvo je za pet obtoženih zahtevalo dvakratno smrtno kazen zaradi naklepnega umora ter poskusa spodkopavanja ustavnega reda. Za še tri obtožene je tožilstvo zahtevalo smrtno kazen.

Skupno je zaradi veleposlanikovega umora obtoženih 28 oseb, med drugim islamski klerik, ki živi v izgnanstvu, Fethullah Gülen. Turške oblasti menijo, da je Gülen, ki živi v ZDA, odgovoren za poskus državnega udara v Turčiji leta 2016. Za preostale obtožence je tožilstvo danes zahtevalo 15 let zapora zaradi članstva v teroristični organizaciji. Devetim, vključno z Gülenom, sodijo v odsotnosti.

Veleposlanika Karlova je 19. decembra 2016 ustrelil turški policist, ki ni bil v službi, ob odprtju neke razstave v Ankari. Primer je zelo obremenil turško-ruske odnose. Napad so povezali z ruskim vojaškim posredovanjem v Siriji, kjer sta Rusija in Turčija na nasprotnih straneh. Moskva podpira sirski režim Bašarja al Asada, Ankara oborožene skupine, ki se borijo proti sirskemu režimu.

Na videoposnetku napada je bilo namreč videti strelca, ki so ga nato ustrelili turški policisti, kako v turškem jeziku vzklika: "Ne pozabite Alepa" in "Ne pozabite Sirije" ter "Alah akbar".