Nekdanji podpredsednik Katalonije Oriol Junqueras, ki prestaja 13-letno zaporno kazen zaradi sodelovanja pri poskusu razglasitve samostojnosti Katalonije leta 2017, ne bo mogel obnoviti svojega mandata evropskega poslanca. Splošni senat sodišča Evropske unije v Luksemburgu je namreč v torek zavrnil njegovo zahtevo po začasni odredbi, s katero bi mu omogočili opravljati funkcijo evropskega poslanca, dokler ne bo končne razsodbe o njegovem statusu.

Evropski parlament je v začetku januarja odločil, da se Junquerasu odvzame mandat evroposlanca. Predsednik evropskega parlamenta David Sassoli se je za to odločil na podlagi zahteve, ki jo je podalo špansko vrhovno sodišče, potem ko je španska centralna volilna komisija Junquerasu 3. januarja letos prepovedala opravljati vse javne funkcije za obdobje 13 let, kolikor znaša njegova zaporna kazen, na katero je bil obsojen oktobra lani. To velja tudi za funkcijo evroposlanca, na katero je bil izbran na volitvah maja lani.

Evropski sodniki so odločitev o Junquerasovi zavrnitvi po začasni odredbi obrazložili s tem, da sodišče ne more odrejati evropskemu parlamentu, kako naj ravna, ker bi to predstavljalo poseg v njegovo pravico avtonomnega odločanja in prekoračitev pristojnosti sodišča.

Je poslanec, ni poslanec

Junqueras je na sodišče EU vložil tri pritožbe oziroma zahteve, in sicer, da Španijo pozove k njegovi izpustitvi iz zapora, da zaščiti njegove pravice evroposlanca in da s tem razveljavi sprejeto odločitev evropskega parlamenta, da se njegov poslanski sedež razglasi za praznega.

Z zavrnitvijo začasne odredbe tako Junquerasov primer ni zaključen, izčrpana je le možnost, da bi opravljal funkcijo poslanca do končne odločitve.

Sodišče EU je sicer 19. decembra razsodilo, da bi Junquerasu morali priznati status evroposlanca tistega dne, ko je bil uradno objavljen volilni rezultat, to je julija lani, enako velja za katalonska politika Carlesa Puigdemonta in Tonija Comina, ki sta se zatekla v Belgijo. Takrat je sodišče EU zavzelo stališče, da Junquerasu pripada imuniteta evroposlanca ne glede na špansko ustavo, hkrati pa je Španiji prepustilo odločitev o tem, kaj storiti po oktobra lani izrečeni obsodbi Junquerasa. Na tej podlagi je Sassoli decembra lani priznal evroposlanski mandat vsem trem katalonskim politikom, zatem pa ga je v primeru Junquerasa januarja letos preklical. To se pravi, da je evropski parlament Junquerasa priznal za evroposlanca od 2. julija lani do 3. januarja letos, to je za čas, ko je bil v priporu.

Gre torej za zapleten pravni primer, ki kaže na nedorečenost evropske zakonodaje, pa tudi na zagate španskega pravosodnega sistema. Ravno v teh dneh je španski spletni časnik El Diario razkril, da je bil eden od članov španske centralne volilne komisije (JEC) kot svetovalec na plačilni listi španske desne stranke Ciudadanos (C's), ki je ostra nasprotnica katalonskih nacionalistov. Prav JEC pa je med drugim odločila, da se Junquerasu prepove opravljanje javnih funkcij, in je enako kazen izrekla tudi za katalonskega predsednika Quima Torro zaradi obešanja rumenih trakov v javnih zgradbah med volilno kampanjo. Prijavo Torre za to dejanje, zaradi katerega mu je bil januarja odvzet poslanski mandat, je vložila stranka C's, ki je prevzela vlogo tožnika in sodnika. Torra je proti njej prejšnji torek vložil prijavo na vrhovno sodišče.