Podelitev nagrade bodeča neža za seksistično izjavo leta, ki si jo je letos prislužil igralec Bojan Emeršič, zadnjih pet let že tradicionalno uvede mednarodni kvirovski in feministični festival Rdeče zore. Festivalski program je letos nastajal v duhu povezovanja različnih skupin, ki se ukvarjajo s feminističnimi in aktivističnimi tematikami. Denimo Lezbično-feministična univerza in Afkors iz Roga ter madžarska Amnesty International in Lezbično organizacijo Labrisz pripravljajo v soboto pogovor o gibanju proti »teoriji spola« na Madžarskem.

»Partnersko sodelovanje v enaindvajsetem letu festivala priča, da je tovrstnih kolektivov vedno več in da je v trenutni družbeni klimi še toliko bolj pomembno, da delujemo skupaj,« pojasnjuje članica rdečk Saša Nemec.

Zgodbe z napačne strani

Danes bo v sklopu festivala mogoče ujeti odprtje razstave Razkrivanje tančice tišine trboveljske umetnice Ðejmi Hadrović. Na razstavi v galeriji Alkatraz je vidno, kako avtorica – prek videa, fotografije in performansa – diskriminacijo na podlagi spola, verske in etične pripadnosti prevprašuje znotraj specifike postjugoslovanskega prostora in časa.

Jutrišnji vrhunci, vsi v Gali Hali, bodo glasbeno obarvani. Izstopal bo predvsem koncert kalifornijske pop-punk skupine Bad Cop/Bad Cop. »Njihova besedila so zelo osebna. Prestavljajo zgodbe z 'napačne' strani Los Angelesa, z njimi pa gotovo ne bodo ugajale mainstreamu,« pojasnjuje sogovornica.

Sobota prinaša ob že omenjeni okrogli mizi o problematičnem manipuliranju z diskurzom človekovih pravic na Madžarskem še branje izpovedi #jaztudi. Osebam, ki so doživele spolno nadlegovanje, bodo v klubu Monokel glas posodili kolektiv Improške in Inštitut 8. marec, kjer so prepričani, da »samo ja pomeni ja«.

Pozno popoldne bo v Jalli Jalli filmski večer (na primer madžarski dokumentarec Skrita leta), izdelovali bodo tudi transparente za nedeljski protest proti nasilju nad ženskami. V nedeljo se lahko tako najprej okrepčate na zaključnem festivalskem zajtrku, ob 15. uri pa protestno krenete na Kongresni trg.