Modernizacija je lani zajemala štiri večja področja: posodobitve so bili deležni vozni park SV, oborožitev in oprema vojakov, sistemi in oprema za izvajanje usposabljanj in strelskega urjenja, oprema za delovanje inženirskih enot ter področje logistike, je na novinarski konferenci na vadbišču Bač povedal načelnik sektorja za razvoj zmogljivosti SV, polkovnik Leon Holc.

SV bo dobila tudi nova bojna kolesa in vozila ter novo opremo za vojake

Letos in v prihodnjem letu bo SV dobila tudi nova bojna kolesna vozila, optično elektronsko opremo za opazovanje in delovanje, taktična tovorna vozila ter novo opremo za specialne sile in vojake. Prav tako bo potreben dokup in zamenjava dotrajane vojaške opreme, dokupili bodo še robotske tarče in novo tehnološko opremo strelišč, kot tudi novo ročno protioklepno orožje.

Del že izvedenih posodobitev SV so po današnji novinarski konferenci tudi predstavili medijem, saj na območju Bača trenutno poteka ena od letošnjih vojaških vaj. Gre za vajo Rock Kleščman, na kateri sodeluje 200 pripadnikov SV in 500 pripadnikov ameriške kopenske vojske, trajala pa bo do 7. marca. Na njej se usposabljajo z bojnim streljanjem vodov pehotnih in motoriziranih bataljonov.

Najpomembnejša vaja letos bo Jadranski udar

Najpomembnejša vaja pa bo tudi letos Jadranski udar, ki bo potekala med 28. majem in 7. junijem na območju celotne Slovenije. Na njej bo sodelovalo okoli 700 pripadnikov SV in 600 pripadnikov tujih vojaških enot. Pričakujejo vojake iz do 20 držav članic zveze Nato in Partnerstva za mir.

Po besedah brigadirja Ivana Mikuža iz poveljstva sil bodo na tej taktični vaji sodelovali upravljavci združenih ognjev, posadk letal in helikopterjev ter enot ognjene podpore v usmerjenju bojnega delovanja na cilje na zemlji. Prav tako bodo na njej enote vojaškega zdravstva druge ravni Role-2 ter enote za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo.

Slovenske vojske ne ustavi niti grožnja s koronavirusom. Kot je povedala Bernarda Gržina iz vojaške zdravstvene enote, so v nenehnem stiku z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, vendar doslej še niso zabeležili nobene okužbe. To velja tudi za zdravstveno stanje ameriških vojakov, ki se v Sloveniji udeležujejo trenutne vojaške vaje. Ti so k nam prišli iz severne Italije, kjer so sicer zabeležili že številne okužbe z novim koronavirusom.

Gržina je zatrdila, da so v SV pripravljeni na morebiten izbruh bolezni. Če bi do njega prišlo, bodo ukrepali po dogovorjenem postopku z nacionalnimi zdravstvenimi ustanovami.