Gospodarski minister, ki opravlja tekoče posle, Zdravko Počivalšek je na današnji novinarski konferenci v Trebnjem povedal, da bodo naložbo podprli s sredstvi, ki jih predvideva zakon o spodbujanju investicij, razvojni projekt prilagodljivih skoraj ničenergijskih objektov FlexModNZEB pa z denarjem iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. REM je sicer prvo podjetje, ki ga bodo podprli po omenjenem zakonu o spodbujanju investicij, ki ga je državni zbor sprejel v začetku 2018, je še opozoril Počivalšek.

V novi poslovni stavbi del proizvodnje še letos

Po podatkih direktorja podjetja REM Igorja Kastelica bodo za naložbo v novo poslovno-proizvodno stavbo, ki so jo v novo nastajajoči trebanjski industrijski coni leta 2016 začeli z nakupom približno poldrugi milijon evrov vrednega zemljišča, odšteli 15,1 milijona evrov. Pri tem bodo za samo zgradbo odšteli 7,5 milijona evrov in za tehnološko opremo 7,6 milijona evrov. Del proizvodnje bodo v njej zagnali letos, v glavnini pa predvidoma oktobra prihodnje leto.

Od nove pridobitve si obetajo nekaj več kot 50 novih delovnih mest, od teh 11 visokotehnoloških, okrepitev dodane vrednosti na zaposlenega na 57.000 evrov, letni dobiček na ravni 3,5 milijona evrov in 41 milijonov evrov letnih čistih prihodkov od prodaje. Podjetju bo naložba med drugim omogočila optimizacijo proizvodnje in okrepitev zmogljivosti, digitalizacijo proizvodnje in izdelavo novih visoko učinkovitih montažnih modularnih enot.

Lani 36 milijonov evrov prihodkov

V novi zgradbi z nekaj več kot 23.000 kvadratnimi metri bodo nekaj nad 7.000 kvadratnih metrov namenili pritličnim proizvodnim prostorom, slabih 6.000 kvadratnih metrov pritličnim in nekaj čez 7.000 kvadratnih metrov kletnim skladiščnim prostorom. Za pisarne in jedilnico bo preostalo nekaj več kot 3000 kvadratnih metrov. Med tehnološko opremo je Kastelic navedel linijo za sestavo modularnih enot, robotsko varilno linij, avtomatsko linijo za antikorozijsko obdelavo jekla, CNC-obdelovalne stroje in drugo strojno opremo.

Pomočnik direktorja podjetja REM Bruno Čibej je dejal, da je podjetje, ki zaposluje nekaj več kot 190 ljudi, lani ustvarilo 36 milijonov evrov prihodkov. Skoraj 72 odstotkov svojih izdelkov je izvozilo, od tega skoraj 30 odstotkov v Nemčijo. REM se pri izvozu med drugimi zanaša na svojih več kot 80 stalnih kupcev, poleg Nemčije so njegovi glavni trgi še Avstrija, Madžarska, Švica, Belgija, ZDA in Danska.