Paket pomoči Svetovne banke je po besedah Malpassa namenjen hitri in učinkoviti akciji, ki bo ustrezala potrebam posameznih držav, pri čemer je potrebno priznati posebno breme, ki ga nosijo manj razvite države. Denar bo šel za zdravstveno opremo in storitve.

»Želimo kar najbolje izkoristiti obsežna sredstva Svetovne banke ter svetovno stroko skupaj z zgodovinskim znanjem o podobnih krizah, kot sta bila izbruha ebole in virus zika« je dejal Malpassa.

Spomladanska srečanja bodo glede na izjavo izvršne direktorice IMF Kristaline Georgieve in predsednika Svetovne banke Davida Malpassa potekala v »virtualni« obliki, torej na daleč, brez fizične prisotnosti finančnih voditeljev v prestolnici ZDA. Na podobnih spomladanskih srečanjih se v Washingtonu zbere približno 10.000 politikov, finančnikov in novinarjev iz 189 držav članic obeh organizacij.

»Odločitev za spremembo formata spomladanskih srečanj je bila sprejeta iz previdnosti in skrbi za zdravje udeležencev,« sta sporočila Georgieva in Malpass.

IMF bo kljub virtualni obliki spomladanskih srečanj izdal svojo oceno obetov za svetovno gospodarsko rast, ki pa bo zaradi novega koronavirusa najverjetneje znižana. Georgieva je že februarja ocenila, da lahko virus svetovni rasti odvzame 0,1 odstotne točke.

Z novim koronavirusom se je doslej po svetu okužilo 91.000 ljudi, med njimi 80.000 na Kitajskem. Umrlo jih je več kot 3000. Okužbe so odkrili v 77 državah, nazadnje v Argentini. V ZDA se je število okužb povzpelo na 108. Umrlo je devet ljudi. Večina okužb in smrti je koncentrirana na območje okrog mesta Seattle, največ v domu za ostarele v kraju Kirkland.