Dogajanje na razstavnih prostorih spremljajo vse dni brezplačna svetovanja in predavanja neodvisnih strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK in Mreže ENSVET – Eko sklada.

Največji sejem Gospodarskega razstavišča so naselili v vse obstoječe dvorane in še v tri montažne, pravi vodja ekipe Stane Kavčič. Pričakujejo približno 55.000 obiskovalcev, toliko kot zadnja leta, zato vas vabijo, da se morebitni gneči izognete z nakupom vstopnice prek spleta, s spletno vstopnico imate tudi brezplačen prevoz z avtobusom LPP na razstavišče in nazaj, pozorni pa bodite tudi na »vesele urice«, ko je na voljo vstopnica po znižani ceni.

Vse o gradnji in prenovi stavb

Na Gradbenem inštitutu ZRMK so pripravili program, ki obiskovalcem ponuja informacije, katere novosti nas čakajo v prihodnje. Z njim jim pomagajo razrešiti dileme in probleme, s katerimi se srečujejo pri gradnji ali prenovi, na voljo pa so jim tudi informacije in nasveti, na kaj moramo biti pozorni pri izbiri arhitekta ali izvajalca.

Tradicionalno so vsem zainteresiranim na voljo brezplačni in neodvisni strokovni nasveti ter predavanja arhitektov, geomehanikov, statikov, gradbenih fizikov in drugih strokovnjakov ter prikazi primerov dobre prakse. Na manjših razstavah so na ogled sistemi ogrevanja in prezračevanja, načini odprave vlage v konstrukcijah, več vrst toplotnih izolacij, okna in njihova sodobna vgradnja, načini gradnje (montažne in zidane hiše), dobitniki certifikata znak kakovosti v graditeljstvu, pomembnega inštrumenta zagotavljanja kakovosti v gradbenem sektorju.

Energetski svetovalci ENSVET – Eko sklada vas bodo na enournih predavanjih seznanili o letošnjih kreditih in nepovratnih finančnih spodbudah Eko sklada ter o drugih pomembnih temah od gradnje in prenove hiš do sodobnega ogrevanja in prezračevanja.

Katere novosti nas čakajo?

Po 31. decembru letos bomo morali vsi graditi skoraj ničenergijske stavbe, ki za svoje delovanje porabijo zelo malo energije in še ta je večinoma pridobljena iz obnovljivih virov. Kakšne so te stavbe, katere novosti prinaša taka gradnja in kakšno je bivanje v tovrstnih stavbah.

V polnem teku so prenove večstanovanjskih stavb, ki se jih običajno ne lotimo celovito, temveč le delno, denimo z menjavo sistema ogrevanja ali dodatno toplotno zaščito fasade. Na kaj moramo biti pozorni pri takih prenovah, kjer morajo biti ukrepi skrbno načrtovani, rešitve premišljene in upoštevani stroški v celotni življenjski dobi, in ne le stroški investicije.

Razogljičenje stavbnega fonda in postopen prehod na podnebno nevtralno gospodarstvo je ena od prioritet države. Pod okriljem ministrstva za okolje in prostor poteka integralni projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (www.care4climate.si), v okviru katerega se izvaja aktivnosti za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in blaženje podnebnih sprememb. V okviru tega projekta pospešeno poteka razvoj kazalnikov trajnostne gradnje. Poskusna različica bo že konec junija posredovana v prvo pilotno testiranje skupaj z nadgradnjo nacionalnega okoljskega certifikata znak kakovosti v graditeljstvu.

Znak kakovosti v graditeljstvu

Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG) je nacionalni okoljski certifikat, ki proizvajalce spodbuja h kakovosti in večji konkurenčnosti v graditeljstvu. V 24 letih je bilo podeljenih le 180 priznanj. Med podjetja, ki skrbijo za ustrezen strokovni kader ter vlagajo v razvoj in sledijo razvoju stroke, spadata tudi podjetji MIK, dobitnik okoljskega priznanja ZKG za Sodobno vgradnjo stavbnega pohištva MIK s prezračevalnim sistemom MIKrovent ter podjetje Kronoterm za razvojnotehnološki dosežek – razvoj, implementacijo in trženje toplotne črpalke Adapt. (ktm)