Rumbakova je po današnjem sestanku z vodstvom kadrovske službe steklarne povedala, da imajo v primerih večjega števila presežnih delavcev na zavodu za zaposlovanje že dobro utečen način sodelovanja z delodajalcem, tako da presežnim delavcem zagotovijo tekoč in čim manj boleč prehod v brezposelnost.

Ko bo Steklarna Rogaška opredelila presežne delavce, bodo na zavodu izvedli informativne seminarje in po potrebi ter dogovoru tudi druge delavnice, kjer bodo predstavili možnosti vključevanja v programe aktivne politike zaposlovanja, podatke o denarnem nadomestilu ter odprte potrebe na trgu dela, je dejala Rumbakova.

Napovedala je še, da bodo za presežne delavce steklarne izvedli prijavo v evidence zavoda za zaposlovanje na neuradni dan, ko se bodo lahko s celotno ekipo posvetili samo njim.

»Postopki se odvijajo, nimamo še seznamov ali podatkom o tem, s kakšnimi znanji, veščinami in kompetencami bodo prišli presežni delavci. Po vročitvi odpovedi pa bomo lahko zastavili čisto konkretne aktivnosti za vsakega posameznika, prilagojene njegovim značilnostim in potrebam,« je še povedala.

Ukrep zapiranja delovnih mest bo vplival na vse skupine zaposlenih

Steklarna trenutno zaposluje približno 830 delavcev, zaradi sprememb navad potrošnikov in okolja pa je konec januarja napovedala racionalizacijo poslovanja. Tedaj je uprava govorila o ukinitvi do 200 delovnih mest.

Za zdaj še ni znano, ali bodo na seznamu presežnih delavcev samo proizvodni ali pa tudi režijski delavci. Po napovedih uprave bo ukrep zapiranja delovnih mest vplival na vse skupine zaposlenih, vsi pa bodo, kot je zagotovila, prejeli odpravnine v skladu z zakonodajo.

Steklarna Rogaška, ki je od leta 2015 v lasti Fiskars Group, namerava ostati središče za proizvodnjo visokokakovostnih kristalnih izdelkov. Družba namerava letos vlagati v razvoj, v načrtu je posodobitev proizvodne opreme.