V javnem pozivu predsedniku republike so predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij opozorili na po njihovem zaskrbljujoče poglabljanje sovražnosti in sovražni govor v Sloveniji. »Obsojamo tak način komuniciranja in obnašanja,« so zapisali.

Od predsednika republike pričakujejo, da se bo v času oblikovanja nove vlade do tega vprašanja jasno in nedvoumno opredelil. Kot so izpostavili, je Pahor ob srečanju z prihodnjim mandatarjem za sestavo vlade omenil nevarnost sovražnega govora, a »je treba na to še naprej odločno opozarjati«.

Zahtevajo obsodbo moralno in etično nedostojnega početja

V javnem pozivu opozarjajo na vsakodnevne primere sovražnega govora, »komaj verjetne medijske in druge oblike manipulacij, vključno z lažnimi novicami in zavajanjem«. »Vse to vpliva na spreminjanje vrednot in ustvarjanje zmede, potegnjen je enačaj med resnico in lažjo, med krivico in pravico,« so opozorili.

Kritični so do »načrtnega medijskega obujanja umrlih in pobitih iz 2. svetovne vojne in po njej« ter do »rehabilitacije že obsojenih za vojne zločine in druga težka kazniva dejanja«.

Zahtevajo jasno in javno obsodbo »takšnega moralno in etično nedostojnega početja« ter »jasne odgovore na dogodke na naših mejah, kjer naši sosedje /.../ neprikrito izražajo celo ozemeljske zahteve in revizijo zgodovine«.

Predlagajo prepoved širjenja fašistične in nacistične ideologije

Predlagajo pa tudi »takojšnjo prepoved širjenja ideologije fašizma in nacizma, uporabo fašističnih in nacističnih simbolov, prepoved sovražnih govorov in samoorganiziranja skupin za izvajanje z zakonom določenih policijskih pooblastil in vojaških nalog v Sloveniji, ki so v nasprotju z zakonodajo«.

Pogovora so se udeležili predstavniki Zveze slovenskih častnikov, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze društev General Maister, Društva za negovanje rodoljubnih tradicij Tigr Primorske, Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze društev in klubov Moris in Zveze društev civilnih invalidov vojn za Slovenijo.

Predsednik Pahor je sicer v današnjem pogovoru z gosti napovedal, da bo naslednja v vrsti obeležitev dogodkov, ki so utirali pot slovenski samostojnosti, 30. obletnica prvih demokratičnih volitev. Tako bo 7. aprila v predsedniški palači slavnostni sprejem, na katerem bosta spregovorila prvi predsednik države Milan Kučan in predsednik prve vlade Lojze Peterle.