Turčija je v nedeljo sprožila vojaško operacijo proti sirskim režimskim silam na obmejnem območju, kjer Ankara podpira nekatere uporniške skupine.

Turško obrambno ministrstvo je potrdilo, da je bilo v okviru operacije Pomladni ščit, ki se uspešno nadaljuje, sestreljeno režimsko letalo L-39. Sestrelitev je potrdila tudi sirska državna tiskovna agencija Sana.

Letalo strmoglavilo južno od uporniške trdnjave Idlib

Obrambno ministrstvo v Ankari je tudi sporočilo, da je bil v spopadih v Idlibu ubit še en turški vojak, in sicer v topniškem napadu. Druge podrobnosti niso znane.

Sirski observatorij za človekove pravice, ki informacije o sirski vojni zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu, je sporočil, da je sirsko letalo sestrelil turški F-16, nato pa je strmoglavilo na območju pod nadzorom režima južno od uporniške trdnjave Idlib. Kaj se je zgodilo s posadko, za zdaj ni znano.

Sirske režimske sile so ob ruski podpori decembra lani sprožile silovito ofenzivo za zavzetje zadnje večje uporniške trdnjave na severu države. Turčija pa je operacijo sprožila po letalskem napadu na turške sile minuli teden, v katerem je bilo ubitih 34 turških vojakov.

Po navedbah observatorija je bilo od minulega tedna v turških napadih ubitih 93 sirskih vojakov, deset borcev libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah in štirje proiranski borci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.