Ruski predsednik je v parlament poslal predlog vrste ustavnih sprememb, med drugim dopolnilo, ki omenja Boga, in dopolnilo, ki določa, da je zakon zveza med moškim in žensko.

Putin je januarja povzročil pravi politični pretres, ko je predlagal prenovo ustave, prvo od leta 1993. Kmalu za tem je spodnji dom parlamenta soglasno podprl predlog, pri čemer je za razpravo porabil manj kot dve uri.

Pred drugim branjem, ki bo prihodnji teden, je Putin v parlament vložil nove predloge na 24 straneh. »Predsednikova dopolnila so rezultat dialoga s predstavniki vseh strank in civilne družbe,« je sporočil predsednik dume Vjačeslav Volodin.

Eno od predlaganih dopolnil omenja vero Rusov v Boga, drugo pa določa, da je zakon heteroseksualna zveza, je povedal podpredsednik dume Pjotr Tolstoj.

V prenovljeni ustavi bo prepovedano podarjati rusko ozemlje

Rusija je uradno sekularna država, a se ima večina Rusov za pravoslavne kristjane.

V prenovljeni ustavi bo glede na predlog prepovedano tudi podarjati rusko ozemlje in spodbujanje k temu. Član ustavne delovne skupine, ki jo je imenoval Kremelj, igralec Vladimir Maškov je nakazal, da bo takšno dopolnilo zagotovilo, da bo Rusija obdržala Krim, ki si ga je priključila leta 2014, in Kurilske otoke, zaradi katerih je v sporu z Japonsko, tudi po odhodu Putina z oblasti.

Nova dopolnila bodo prav tako ščitila zgodovinsko resnico. Putin je večkrat obsodil poskuse zgodovinskega revizionizma in očital Zahodu, da ne ceni dovolj velikih izgub, ki jih je Sovjetska zveza utrpela med drugo svetovno vojno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.