Konec preteklega tedna je novinarka Laura Basset v reviji GQ opisala Matthewsovo obnašanje, ko je bila leta 2016 gostja v njegovi oddaji. Zmotilo jo je, da jo je pred oddajo pobaral, zakaj se doslej še ni zaljubil vanjo, nato pa naj bi še pohvalil njeno rdečo obleko. Bassetovi naj bi bilo zaradi tega zelo nerodno.

Matthews je svojo oddajo Hardball na MSNBC dobil leta 1997, proslavil pa se je z ostrimi kritikami na račun nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona med njegovo ustavno obtožbo. Nekdanji pisec govorov za predsednika Jimmyja Carterja in kongresni pomočnik nekdanjega predsednika predstavniškega doma ameriškega kongresa demokrata Tipa O'Neilla sicer ni bil nikoli sramežljiv, vedno je bil neposreden in vedno je na glas povedal to, kar je mislil. Njegova oddaja se je redno sprevrgla tudi v kričanje na goste.

Iz Clintonovega kritika se je spremenil v kritika Georgea Busha mlajšega, potem zagovornika Baracka Obame in spet kritika Donalda Trumpa, za katerega meni, da ne bi smel nikoli postati predsednik ZDA.

Zmago senatorja Bernieja Sandersa primerjal s Hitlerjevim pohodom po zahodni Evropi

Matthews je bil med tistimi, ki jih je spravila v obup zmaga senatorja Bernieja Sandersa na demokratskih strankarskih zborovanjih v Nevadi, kar je primerjal s Hitlerjevim pohodom po zahodni Evropi in si za to prislužil ostre kritike. Za svoje izjave se je opravičil.

V ponedeljek je svojo oddajo začel z najavo, da se poslavlja in po reklamah ga je nemudoma zamenjal voditelj Steve Kornacki. Pred tem se je še opravičil za izjave o videzu žensk, za katere je po lastnih besedah nekoč mislil, da so v redu, sedaj pa ve, da niso in se zanje opravičuje.

Po drugi strani pa je kolumnistka Washington Posta Kathleen Parker na Twitterju napovedala ogorčeno kolumno o Matthewsovemu odhodu. »Chris Matthews je moj prijatelj. Z njim sem brez zardevanja flirtala 20 let. To je grozljiv konec za kariero plemenitega in veselega bojevnika. Še naprej bom njegova prijateljica,« je zapisala Parkerjeva.