»Ne bomo smeli dopuščati, da bi ljudje kar brez dokumentov neovirano hodili čez državo. Zato pripravljamo vse scenarije,« je dejal Šarec v izjavi za medije ob robu seje DZ.

Kot je dejal, je v pripravljenosti tudi 37a. člen zakona o obrambi, ki bi vojski na meji omogočil dodatna pooblastila. »Če ga bo DZ potrdil, bo vojska dobila dodatna pooblastila,« je zagotovil.

Ocenil je, da so razmere resne glede na to, da je Turčija odprla meje, a Grčija migracije za zdaj uspešno zadržuje. Izrazil je upanje, da se ne bo znova dogajalo, da bodo migranti iz Grčije, članice EU, prihajali v državo nečlanico unije, Severno Makedonijo. Pričakuje, da bo EU hitro ukrepala z usklajenimi akcijami.

Šarec je še napovedal, da bo Slovenija poslala v Grčijo 25 policistov v okviru sodelovanja z Evropsko agencijo za mejno in obalno stražo (Frontex).

Turčija je minuli konec tedna sporočila, da migrantov, ki želijo v Evropo, ne bo več zadrževala. Turški notranji minister Süleyman Soylu je v nedeljo sporočil, da je proti Evropi krenilo več kot 76.000 migrantov. Grške varnostne sile poskušajo migrantom preprečiti prečkanje meje s solzivcem in šok granatami.