Predsednik HDZ Plenković je kot edini kandidat za predsednika stranke pred štirimi leti dobil podporo nekaj več kot 98.000 članov. V vodstvu HDZ trdijo, da imajo približno 210.000 članov.

Predvolilne raziskave kažejo zanesljivo prednost Plenkovića. Na čelu HDZ ga še naprej vidi več kot 72 odstotkov od 1400 vprašanih članov stranke, kaže anketa agencije Promocija plus. Kovača podpira nekaj manj kot 24 odstotkov vprašanih, neodločeni so štirje odstotki, je objavila hrvaška televizija tri tedne pred strankarskimi volitvami v HDZ.

Plenković je zbral skoraj trikrat več podpisov članov stranke za predsedniško kandidaturo kot Kovač. Za namestnika HDZ se na Plenkovićevi strani poteguje obrambni minister Tomo Medved.

Kovač je del skupine znotraj HDZ, ki se je poimenovala Opcija za spremembe. Za namestnika stranke tekmuje župan Vukovarja Ivan Penava, za podpredsednika pa saborski poslanec HDZ, nekdanji zunanji minister Davor Ivo Stier, ki velja za enega ideologov stranke.

Opcija za spremembe, ki je bolj konservativno in desničarsko usmerjena, očita Plenkoviću, da je v sporu s člani in simpatizerji, ki imajo tradicionalna domoljubna stališča. To naj bi se pokazalo na lanskih evropskih volitvah, ko je HDZ dosegla najslabši volilni rezultat v svoji 30-letni zgodovini. Sledil je poraz bivše hrvaške predsednice in kandidatke HDZ Kolinde Grabar-Kitarović na nedavnih hrvaških predsedniških volitvah.

Plenković Kovaču naj bo pozoren, kaj govori

Kovač je v javnosti izstopal kot najostrejši Plenkovićev kritik. Dejal je, da je volivce HDZ strah voliti alternativo Plenkoviću, da ne bi izgubili delovnih mest, ki so jih morda dobili zaradi članstva v HDZ. Na ta način je posredno potrdil pomen članske izkaznice HDZ v vseh aspektih hrvaške družbe, ne samo v politiki, temveč tudi v gospodarstvu, kulturi in športu.

Plenković mu je odgovoril, naj bo »pozoren, kaj govori«, ker meni, da so izjave o strahu podcenjevalne in žaljive za člane HDZ. Verbalni spopadi med Plenkovićem in njegovimi tekmeci v HDZ so odprli tudi vprašanje enotnosti stranke po volitvah 15. marca.

Opcija za spremembe si prizadeva za tesnejše sodelovanje s svojimi naravnimi zavezniki na hrvaškem desnem političnem spektru, saj Plenkoviću zamerijo, da ima v vladi levosredinsko stranko, liberalno HNS, v saboru pa podporo levosredinske stranke srbske manjšine SDSS.

Hrvaška desnica je sicer minulo soboto dobila novo politično stranko, Domovinsko gibanje Miroslava Škora, ki jo je ustanovil prvi poraženec prvega kroga predsedniških volitev, pevec in podjetnik Miroslav Škoro. Za las mu je ušla uvrstitev v drugi krog.

Ustanovna skupščina je bila zaprta za javnost, Škoro pa je novinarjem pojasnil, da so kot gibanje odprti do vseh, ki bodo prisluhnili zahtevam naroda po spremembah. Meni, da ni potrebe po pogovorih s HDZ pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo najpozneje letos jeseni.