Polovica izgub bi po napovedih Konference ZN za trgovino in razvoj (UNCTAD) povzročile carine, ki bi jih lahko uvedli obe strani, polovico pa drugi ukrepi, ki se lahko med drugim nanašajo na zdravstvene in okoljske standarde.

»Izgube bi zadale velik udarec britanskemu gospodarstvu, saj trg EU predstavlja 46 odstotkov britanskega izvoza,« so opozorili avtorji študije. Dodali so, da bi težave občutile tudi nekatere članice EU, najbolj Irska. Ta bi lahko zabeležila desetodstotni padec izvoza.

Velika Britanija je EU po več zamikih zapustila januarja in napovedala oblikovanje dogovora z EU o trgovinskih odnosih po brexitu. Vendar pa UNCTAD opozarja, da bi Otok tudi v primeru sklenitve "standardnega" trgovinskega dogovora, kot je ta med EU in Kanado, zabeležil devetodstotni padec izvoza v EU.

Kot so pojasnili, se standardni trgovinski dogovori namreč običajno osredotočajo predvsem na zmanjšanje ali ukinitev carin, ne pa na druge ukrepe, kot je denimo regulacija. Velika Britanija je že nakazala, da bodo po brexitu spremenili nekatere standarde, ki so bili doslej poenoteni z evropskimi.