Biden je zbral prepričljivih 48,4 odstotka glasov, na drugo mesto pa se je po preštetju skoraj vseh glasovnic uvrstil vodilni demokratski kandidat Bernie Sanders z okoli 20 odstotki.

Tretji je bil milijarder Tom Steyer, ki je prejel 11,4 odstotka glasov, za njim pa so se zvrstili župan iz Indiane Pete Buttigieg (8 odstotkov), senatorka Elizabeth Warren iz Massachusettsa (7 odstotkov), senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar iz Minnesote in kongresnica s Havajev Tulsi Gabbard.

Raziskava, ki jo je objavil Washington Post, je pokazala, da imata Buttigieg in Klobucharjeva zelo šibko podporo temnopoltih volivcev. Bidnu pa je, kot kaže, uspelo ohraniti veliko prednost, ki jo je užival pri tej skupini volivcev, ki v Južni Karolini predstavljajo več kot polovico demokratskega volilnega telesa.

V to telo se je malce zažrl Steyer, ki temnopoltim obljublja reparacije za suženjstvo, kar pa je zadostovalo le za tretje mesto. Steyer, ki je v kampanjo v Južni Karolini vložil kar 23 milijonov dolarjev, je bil s tem razočaran in se je posledično že umaknil iz kampanje za predsedniško nominacijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Južni Karolini je za strankarsko konvencijo julija v Wisconsinu na voljo le 54 delegatov, država pa je pomembna, ker ima veliko temnopoltih, ki so pomemben del demokratske volilne baze.

Nekoč vodilni demokratski predsedniški kandidat Biden je v Južni Karolini moral zmagati, Sandersu je drugo mesto dovolj, da ohrani položaj vodilnega pred super torkom, ko se bo kandidatom prvič doslej na glasovnicah pridružil tudi newyorški milijarder Michael Bloomberg, katerega premoženje je ocenjeno na 60 milijard dolarjev in ima dovolj denarja, da vodi kampanjo do takšnega ali drugačnega konca na konvenciji.

Ameriški predsednik Donald Trump je Bidnovo zmago komentiral na svoj način. »Zmaga zaspanega Joa Bidna v Južni Karolini bi morala pomeniti konec šale od kampanje Mini Mika Bloomberga. Biden je razcepil številne glasove in jih veliko vzel Mini Miku po njegovem najslabšem nastopu v zgodovini predsedniških soočenj,« je sporočil Trump, ki v Južni Karolini ni imel težav.

Republikanska stranka te države se je namreč skupaj s še nekaterimi drugimi odločila, da strankarskih volitev ne bo izvedla, vse glasove delegatov za strankarsko konvencijo avgusta v Severni Karolini pa bo dobil Trump.