Stranki Običajni ljudje in neodvisne osebnosti, ki je leta 2011 nastala iz konservativnega državljanskega gibanja krščanskih vrednot, se v zadnji javnomnenjski anketi obeta relativna zmaga. Agenciji Ako in Focus sta ji na vzorcu 2000 vprašanih pred dvema dnevoma odmerili 19,1 odstotka glasov oziroma 3,5 odstotne točke več kot vladajoči stranki Smer premierja Petra Pellegrinija. Slednjo v resnici še vedno vodi Robert Fico, ki je bil prisiljen k odstopu s čela vlade po politično motiviranem umoru novinarja Jana Kuciaka in njegove partnerice Martine Kušnirove pred dvema letoma. Do skoraj desetih odstotkov podpore in s tem tretjega mesta pa se je povzpela Ljudska stranka – naša Slovaška voditelja Mariana Kotlebe, s katerim je leta 2016 osvojila osem odstotkov glasov.

Slovaška z zakonom, sprejetim že lani, prepoveduje javnomnenjske ankete kar 50 dni pred volitvami. Ker pa je zakon na preizkusu pred ustavnim sodiščem zaradi trditev, da je v nasprotju s pravico do obveščenosti, je še vedno v veljavi dvotedenska prepoved. Skupina aktivistov, poimenovana 50.dni.sk, je tudi to omejitev obšla tako, da opravlja mnenjske poizvedbe za naročnike, ki plačajo vsaj en evro, in rezultate posreduje samo njim in ne javnosti.

Presihajoča Smer

Omenjeni agenciji sta tako zadnjo anketo opravili med 20. in 24. februarjem, ob domačem javnomnenjskem mrku pa so Slovakom njune ugotovitve na voljo na spletnih portalih čeških medijev. Tam so se lahko prepričali, da podpora vztrajno pada vladajoči stranki Smer na le dobrih 15 odstotkov tik pred volitvami. Najbolj stabilna je naveza socialno liberalne in proevropske Napredne Slovaške in stranke Civilna demokracija, ki ima vseskozi dobrih devet odstotkov podpore.

Dober rezultat se obeta Kotlebi, nekdanjemu srednješolskemu učitelju, ki odkrito neti sovraštvo do Romov, Judov in migrantov, razglaša Nato za teroristično organizacijo in podpira sirski režim, je pa tudi njegova stranka od sredine januarja izgubila štiri odstotne točke.

Volilni prag, ki je za posamezne stranke petodstotni, za koalicije pa sedemodstotni, naj bi preskočilo šest strank; pred štirimi leti jih je bilo sedem. Pod pragom naj bi ostali obe koalicijski stranki sedanje vlade, ki jo je Smer sestavila z gladko zmago in s tretjino poslancev v 150-članskem parlamentu. Gre za Slovaško nacionalno stranko, ki se opredeljuje kot nacionalistična s krščanskimi in evropskimi vrednotami, in stranko Most, ki združuje manjšinske Madžare in večinske Slovake. Podpora jima je že pred časom padla pod štiri odstotke.