Đoković je Monfilsa ugnal na vseh dosedanjih sedemnajstih dvobojih, prav toliko zmag pa ima tudi v letošnjem letu, v katerem je še neporažen. Vključno z lanskim letom ima sedaj niz dvajsetih tekem brez izgubljenega dvoboja.

Monfils, do tega poraza je nanizal 13 zaporednih zmag, še nikoli ni bil tako blizu slavju nad Đokovićem. Po gladko dobljenem uvodnem nizu je vodil tudi v drugem, ko je imel v podaljšani igri celo tri zaključne žogice za zmago drugo za drugo. Zadnjo je zapravil z dvojno napako na servisu.

Srb je nato izkoristil svojo osmo priložnost za osvojitev drugega niza, v tretjem pa je nato tekmecu, ki je bil povsem na tleh, oddal le eno igro.

»To je bil neverjeten pobeg od poraza. Gael je igral bolje kot kdajkoli. Težko ga je ugnati, dobro sem igral v obrambi, toda neverjetno dober je bil danes. Pri žogicah, ki jih je imel za zmago, sam si želel le, da bi zgrešil prvi servis, kar se je tudi zgodilo. To mi je dalo priložnost, da sem osvajal točke. Poleg tega je igral poškodovan. Glejte ga tedaj, ko bo povsem zdrav,« je povedal Đoković.

Đoković bo v finalu igral proti Stefanosu Tsitsipasu, drugem igralcu in lanskemu finalistu turnirja iz Grčije, ki je pred tem gladko izločil Britanca Daniela Evansa s 6:2 in 6:3. Tekmece zaključnega obračuna v Združenih arabskih emiratih sta doslej med seboj igrala dvakrat, izid pa je neodločen 2:2.