Nogometaši v prvi ligi so v spomladanski del startali v pospešenem ritmu, saj bodo pet krogov, skoraj tretjino tekem, odigrali v dneh tednih. Osrednje vprašanje pred 23. krogom je, kaj se dogaja z Olimpijo. Po blamaži s Triglavom je ostro sporočilo iz Londona v slačilnico poslal predsednik Milan Mandarić. Trener Safet Hadžić, ki je vidno zaskrbljen, je imel z ekipo krizni sestanek. Tudi igralci so sedli skupaj in se odkrito pogovorili. »Vzrok poraza je nepravi pristop. Vseh enajst na igrišču nas je bilo katastrofalnih. Pripeti se takšen dan. Zamujanje plač ni vzrok za slabo predstavo, saj smo prvi del sezone tudi ob zamudah odigrali dobro in šli na premor s štirimi točkami prednosti. Plače zamujajo deset dni, igralci razmišljajo tudi o tem, a ko stopimo na igrišče, na zamujanje plač pozabimo, zato to ne bi smela biti težava,« je ugotovitve iz slačilnice prenesel vezist Tomislav Tomić.

Rudar – Olimpijadanes ob 14. uri, sodnik: Antič

Rudar je na tekmah v gosteh s Triglavom in Aluminijem pustil boljši vtis, kot je izkupiček nič točk. Tekma bo razkrila, ali je bil poraz Olimpije s Triglavom le slab dan ali pa gre za globljo krizo. »Ni mi jasno, zakaj je prišlo do takšnega padca, potem ko je bilo v Mariboru vse v redu. Tekma bo pokazala, ali je bil slab dan ali pa so tekmo vzeli z levo roko, čeprav sem jih opozarjal. Morda nas je tekma z Mariborom zavedla in imamo kronični problem. Tudi če bi bili v slabi formi, bi proti Triglavu morali pokazati več. Edina pot je pozabiti tekmo, se usmeriti v novo in se z zmago dvigniti,« je razmišljal trener Olimpije Safet Hadžić. Ljubljančani so imeli v minulih dneh slabe razmere za vadbo na Kodeljevem, precej slabše od mestnega tekmeca Brava z bazo v Šiški. V ekipo se po odsluženi kazni vrača centralni branilec Bagnack. Sive lase Hadžiću povzroča slaba forma nosilcev igre Menala, Cekicija in Savića, Bezjak še lovi tekmovalni ritem. »Ker ni pravih treningov, lahko le skozi tekme iščeš formo,« pravi Hadžić, ki na klopi nima pravih zamenjav za prvokategornike. »Če hočemo biti prvi, moramo zmagovati v seriji. Ne moremo igrati po sistemu toplo-hladno. Odlika Maribora je, da ko pride v serijo, z zmagami v nizu dela razliko,« je doda Hadžić. Naš namig: 2.

Bravo – Aluminijdanes ob 14.30, sodnik: Borošak

Bravo je odlično vstopil v pomlad. Doma je premagal neposrednega tekmeca v boju za obstanek Tabor iz Sežane, v Celju pa v atraktivni tekmi osvojil točko, potem ko je dvakrat vodil. A uspešna sta bila tudi neposredna tekmeca v boju za obstanek, Triglav z dvema zmagama in Tabor z eno. Zdaj ju čakata tekmi doma z Aluminijem in Domžalami. Kot vse kaže, poškodba Sandija Ogrinca, ki so ga v Celju z igrišča odnesli na nosilih, ni hujša. Odkritje je napadalec Roko Baturina, ki je dosegel že dva zadetka, čeprav se je kot posojeni igralec Dinama šele tik pred začetkom tekmovanja pridružil Ljubljančanom. »Čeprav je imel Aluminij nekaj odhodov, ima ekipa stabilnost in uigrane linije, zato ga pričakujem v takšni podobi, kot je bil jeseni. Čeprav so Kidričani favoriti, bomo šli po vse tri točke z našim načinom igre, torej hitro in direktno proti golu tekmeca,« je izpostavil trener Brava Dejan Grabić, ki od igralcev zahteva, da razmišljajo čim hitreje. Aluminij še ni našel igre, s katero je navduševal jeseni. Na gostovanju v Celju sploh ni streljal na gol gostiteljev, proti Rudarju je zmagal s kančkom sreče z golom v 92. minuti, potem ko je Živković izkoristil edino priložnost na tekmi. Trenutno kaže, da bo Aluminij v družbi Olimpije razočaranje pomladi. Naš namig: 0.

Maribor – Tabordanes ob 20. uri, sodnik: Obrenović

Le dva kroga sta bila potrebna, da so nogometaši Maribora zaostanek za vodilno Olimpijo s štirih točk pretopili v eno. Sredina zmaga proti Muri – prva na Fazaneriji po decembru 2012 – je vse bolj samozavestnim Štajercem dala dodaten elan in potrditev, da so v pomladanskem delu na pravi poti. »Včasih se zadeve hitro obrnejo. Zdaj so se zelo, zelo hitro. Pomembno bo nadaljevati v takšnem ritmu,« razmišlja branilec Maribora Martin Milec.

Po večnem derbiju z Ljubljančani in gostovanju v Murski Soboti se zdijo tri točke v Ljudskem vrtu proti osmouvrščenemu Taboru iz Sežane samoumevne, a tako je bilo tudi pred jesenskim dvobojem, ki so ga nato Mariborčani na Krasu izgubili s kar 1:4. Previdnosti Darka Milaniča pred današnjo tekmo tako ni težko razumeti. »Treba je narediti vse, da na naslednji izjemno pomembni tekmi, ki bo še težja od prejšnjih dveh, znova zmagamo. Spodrsljaji, ki smo jih imeli med letošnjo sezono proti ekipam iz spodnjega dela lestvice, se ne smejo več zgoditi. Nasprotnik je drugačen, kot je bil lani. Imajo nov način igre in nekatere nove igralce, zato potrebujemo temeljito pripravo, in gremo po tri nove točke,« poudarja Darko Milanič.

No, tudi novega trenerja, se je spozabil 52-letnik. Kako (ne)gostoljuben je Ljudski vrt, bo na svoji koži prvič izkusil Mauro Camoranesi. Argentinec je v primerjavi s stanovskim kolegom na klopi Maribora še trenerski vajenec, a z zadnjo zmago proti Domžalam je dokazal, da se uči zelo hitro. Naš namig: 1

Triglav – Murajutri ob 14. uri, sodnik: Jug

Spomladi se je Triglav najprej gladko otresel zadnjeuvrščenega Rudarja (3:0), nato je v gosteh nokavtiral še vodilno Olimpijo (2:0). Skrivnosti kranjskega uspeha je za spletno stran kluba razložil trener Vlado Šmit: »Verjel sem, da je ekipa sposobna prikazati takšen nogomet, v nasprotnem primeru se projekta sploh ne bi lotil. Trdo smo garali in vlagali neverjetne napore predvsem v fazi branjenja. Lotevali smo se malenkosti, kot so zapiranje linij, prevzemanje, gibanje igralcev…«

Ravno v obrambi je Triglavu uspel največji premik, saj je moštvo jeseni prejelo največ golov v ligi (50), spomladi pa še nobenega. Mura bo v Kranju pred velikim izzivom, ko se bosta pomerili moštvi, ki gojita nemara najbolj agresiven pristop v ligi z veliko teka. Prekmurci bodo močnejši za Šušnjaro, ki se vrača po odsluženi kazni, manjkal pa bo kapetan Kous. Naš namig: 0.

Domžale – Celjejutri ob 16.30, sodnik: Skomina

Domžale so že pred začetkom sezone napovedovale, da bodo vključene v boj za naslov prvaka, a so prezimile v spodnji polovici lestvice. Po delni prenovi ekipe je trener Andrej Razdrh razlagal, da ob Kamniški Bistrici še vedno verjamejo, da se lahko vključijo v boj za evropske nastope. A se je najprej zgodil domači poraz z Muro, potem pa še gostujoči s Taborom in padec na sedmo mesto. Med starejšimi igralci je ob seriji porazov vse več nervoze, tekme pa razkrivajo, da Domžale nimajo moštva s prepoznavnim zmagovalnim značajem. Tudi vodstvo kluba ni zadelo v polno z vsemi okrepitvami.

Celjani so bili med pripravami najbolj razigrani med vsemi slovenskimi prvoligaši, a jih je v zadnjem krogu z organizirano predstavo zaustavil Bravo (2:2). Imajo potencial, da se vključijo v boj za prvaka, a potrebujejo zmagoviti niz brez velikih nihanj. Naš namig: 0.