Po tekmi 8. kroga prve slovenske nogometne lige med Celjem in Rudarjem iz Velenja, ki je bila odigrana 1. septembra 2019 in se je končala z zmago Celjanov s 3:0, je mednarodno združenje športnih stavnic posumilo, da so se na njej morda dogajale nepravilnosti. Ob spremljanju, kaj se dogaja na stavnicah, so zaznali nenavadno visoke vsote vplačil na točno takšen razplet tekme, kot je bil na koncu. V ponudbi stav je bilo, da zmaga domača ekipa, da bo dosegla več kot 2,5 gola in da bo končni izid 3:0.

V redakciji smo pridobili dopis, ki ga je Nogometni klub Rudar 19. septembra 2019 poslal na Nogometno zvezo Slovenije (NZS). Iz njega je razvidno, da sta bila 10. septembra 2019 na pogovor h generalnemu sekretarju NZS Martinu Koželju povabljena direktor kluba (takrat je bil na tej funkciji Marko Čepelnik, ki je od 1. januarja letos direktor Olimpije in zadeve noče komentirati) in glavni trener. »Takrat jima je bilo predočeno, da obstaja sum, da je igralec NK Rudar Velenje Elvedin Džinić udeležen pri aktivnostih, ki bi lahko ogrozile integriteto tekmovanj ali vodile k zlorabi nogometne igre oziroma konkretneje, da bi iz poročila, prejetega od Uefe, bilo to evidentno,« piše v pismu, pod katero se je podpisal predsednik Rudarja Peter Dermol. V pismu je zapisano, da je Čepelnik v imenu kluba zaprosil za zapisnik sestanka, in trdijo, da ga niso prejeli. »Prav tako še vedno pričakujemo poročilo, iz katerega bi bilo možno razbrati vzorčno zvezo med (ne)aktivnostjo igralca na konkretni tekmi in številom vplačanih stav za to isto tekmo,« piše v pismu. V Velenju so zaprosili za rezultate preiskave, da bi uvedli disciplinski postopek, če bi bilo treba.

Ko smo na NZS poslali vprašanje, kaj se dogaja s konkretnim primerom, smo z Brda pri Kranju prejeli naslednji odgovor: »NZS že nekaj let poskuša delovati preventivno na področjih, ki bi lahko negativno vplivala na integriteto tekmovanj pod našim okriljem. Eno takšnih je vsekakor področje nameščanja tekem, kjer sodelujemo z organizacijami, ki nas s pomočjo analize stavnih vzorcev opozarjajo na morebitne nepravilnosti na posamezni tekmi, odprli pa smo tudi obrazec za anonimno prijavo vseh oblik nepravilnosti. Konkretnih primerov ne želimo komentirati, je pa NZS v primerih, ko dobimo prijave ali namige na nepravilnosti, tista, ki obvesti za to pristojne organe.«

Po omenjeni tekmi Elvedin Džinić ni igral na naslednjih treh. Nato se je vrnil v ekipo in igral na vseh naslednjih desetih tekmah od prve do zadnje minute, torej je še naprej član začetne enajsterice. Rudar je zadnji na lestvici še brez zmage, v letošnji sezoni je zamenjal že štiri trenerje. Vodili so ga Almir Sulejmanović, Jani Žilnik, Nikola Jaroš in od oktobra lani Andrej Panadić.