V tej bitki je mednarodna skupnost skupaj s Slovenijo izkazala Kitajski neizmerno duhovno podporo in materialno pomoč. Predsednik Borut Pahor in zunanji minister Miro Cerar sta vsak posebej kitajskemu predsedniku Xi Jinpingu in zunanjemu ministru Wang Yiju poslala pisma, v katerih sta izrazila podporo Kitajski pri boju proti epidemiji. Prav tako je Slovenija donirala Kitajski zaščitno medicinsko opremo. Na tem mestu bi se rad v imenu kitajske vlade zahvalil slovenski vladi in ljudem.

Kitajska visoko ceni mednarodno sodelovanje v zdravstvu. Vseskozi se drži principov javne transparentnosti in iz odgovornosti do mednarodne skupnosti redno obvešča o situaciji epidemije. Tesno sodeluje s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) in odločno stoji na prvi obrambni liniji, da bi zadržala širjenje epidemije. Vsem državam na svetu, ki se soočajo z epidemijo, pridobiva čas. Veliko prispeva in se žrtvuje za globalno javno zdravje. Vodja skupne misije strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije in Kitajske Bruce Aylward je poudaril, da so se kitajski edinstveni ukrepi izkazali kot zelo učinkoviti pri upočasnjevanju širjenja epidemije in prenašanja virusa. Če že ne preprečujejo, pa vsaj zaustavljajo širjenje okužbe na več sto tisoč primerov. Generalni sekretar Združenih narodov (UN) Antonio Guterres je izjavil, da je kitajsko ljudstvo dalo vse od sebe, da bi zmanjšalo negativne učinke, ki jih povzroča koronavirus. V ta namen izvajajo stroge ukrepe nadzora in varovanja, kar od njih zahteva veliko žrtvovanja.

Virus ne pozna meja. Zaradi te epidemije nam je postalo jasno, da si vse države sveta delimo enako usodo, enako skupnost. Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom je imel prav, ko je opozoril, da epidemija predstavlja nevarnost vsemu svetu. Samo skupaj se lahko soočimo z njo in jo premagamo.

Tokratna epidemija je brez dvoma izziv za kitajsko ekonomijo, družbo in razvoj, vendar verjamem, da je to le začasna situacija. Kitajska ekonomija je še vedno žilava in strmi k napredku. Verjamem, da se bo po zajezitvi epidemije nakopičeno delo hitro opravilo in razvoj bo naglo dosegal svoj potencial. Kitajska ekonomija in družba bosta izplavali še močnejši.