Danes se je začelo sojenje 35-letnemu bosanskemu državljanu Mehmedu Mahmutoviću zaradi petih brutalnih ropov prostitutk sredi lanskega leta v Ljubljani, dve naj bi na zelo poniževalen način tudi spolno zlorabil. Dva ropa naj bi zagrešil s komaj 18-letnim Srbom Dušanom Avdićem, ki je krivdo že priznal in bil obsojen na pet let in pol zapora. Mahmutoviću je tožilstvo v zameno za priznanje ponudilo 17 let in pol za rešetkami, a je krivdo zanikal. »Ne bom se zagovarjal, ne bom odgovarjal na vprašanja,« je bil kratek.

Težko je bilo poslušati obtožnico, v katerem je tožilstvo opisalo, kaj vse je Mahmutović počel žrtvam. Ropov se je v vseh primerih loteval na podoben način. Z dekletom se je po telefonu dogovoril za obisk, po vstopu v stanovanje pa ji je nameril pištolo v glavo in jo prisilil, da je legla na tla ali pa je omahnila pod močnimi udarci. Zahteval je denar, grozil s smrtjo, kričal, brcal, boksal, kamor je padlo, zelo pogosto v glavo. Dale so mu denar, a je hotel še več – in tako se je tepež nadaljeval. Samo pri eni ni prišel do plena, saj je po padcu na tla tako močno brcala v vrata, da je zaradi hrupa moral pobegniti. Najbolj grozljiv je bil zadnji rop pred aretacijo, lotil se ga je skupaj z Avdićem. Zmenila sta se z dvema dekletoma. Takoj po prihodu sta vsak svojo začela daviti. Sledili so zamahi s pištolo po glavi, brce, Avdić je eni nastavil pištolo na zatilje. Usta, roke in noge sta jima zalepila z lepilnim trakom, glavi pa pokrila s posteljnino. Spet je sledil pretep. Dekleti sta povedali, da je denar v kuhinji, a nista verjela, da je to vse, kar imata, zahtevala sta še več. Avdić je dal eni nož na vrat in grozil, da jo bo zaklal in razrezal, nato je z nožem začel rezati njene spodnjice. V nekem trenutku se je osvobodila in stekla na balkon, da bi skočila iz prvega nadstropja, a ji je Avdić to preprečil. Tožilstvo Mahmutovića obtožuje, da je eno, s prelepljenimi usti in zvezano, posilil. Drugo pa, tudi na poniževalen način, z uporabo pištole z dušilcem spolno zlorabil.

V mislih se je že poslavljal

Danes so zaslišali I. P., ki je bil po naključju v stanovanju med enim od ropov. Po njegovih besedah se je pri prijateljici, ki se ukvarja z masažo, oglasil na kavi. Rekla je, naj počaka, ker ima še eno stranko, potem pa bosta poklepetala. Bila sta na balkonu, ko je pozvonilo. Mislil je počakati tam, a nekaj trenutkov pozneje je s hodnika zaslišal močan hrup. Šel je pogledat in zagledal moškega s pištolo. Prisilil ga je, da je legel na tla, potem pa ga je z orožjem udaril po glavi. Dobil je brce v rebra in ledvice, nato mu je ropar čez glavo poveznil krpo. Medtem je drugi ropar pretepal prijateljico. Slišalo se je vpitje »kje je denar«, sam je odvrnil, da ima v brezrokavniku na balkonu 650 evrov. Potem je na svojem vratu začutil nož. »V mislih sem se že poslavljal od svoje hčerke,« je povedal. Z vratu mu je ropar strgal verižico, potem je moral na balkon in tam leči. Tja sta roparja zvlekla še prijateljico, jo nato odvlekla in spet privlekla. Ko nekaj časa iz stanovanja ni bilo slišati nobenega hrupa več, sta upala vstati. Balkon je bil zaklenjen, na pomoč sta priklicala sosedo. »Imel sem poškodovano glavo, boleli so me rebra in ledvice. Prijateljica je bila vsa krvava po obrazu, njo so tepli veliko bolj kot mene. Ko sta roparja odšla, je izgubljala zavest,« je pojasnil.

Sedem mesecev za poskus umora

Mahmutović je bil že velikokrat kaznovan. Sodnica Polona Herman je danes naštela vrsto (slovenskih) obsodb vse od leta 2007, omenila pa, da je bil kaznovan tudi v rodni BiH. Pri nas je zagrešil številne tatvine, obsojen je bil zaradi grdega ravnanja, protipravnega odvzema prostosti, ogrožanja varnosti, poškodovanja tuje stvari, lahkih poškodb, preprečitve uradnega dejanja in maščevanja uradni osebi. Leta 2011 je v koprskem zaporu sojetniku najprej v obraz pljusknil vročo kavo, nato pa ga z nabrušenim nožem dvakrat zabodel v prsi. Potem je s tem nožem še enega zapornika porezal po hrbtu. Zaradi poskusa umora in povzročitve lahke poškodbe je po takratnem poročanju Primorskih novic dobil zgolj sedem mesecev zapora. S kaznijo, ki jo je takrat že prestajal, pa so mu izrekli enotno petletno zaporno kazen.

Na vprašanje sodnice, zakaj se je lani zadrževal v Sloveniji, je odvrnil, da je iskal delo v gradbeništvu in da je občasno hodil delat tudi v Italijo.