S poslovalnicama v Šanghaju in Hongkongu je poslovanje podjetja prizadeto zaradi vedno širšega dela od doma. »A stanje se vseeno umirja, gospodarstvo se počasi spet postavlja na noge, trajalo pa bo kar nekaj časa da se vse normalizira. Delovanje podjetij na daljavo sicer lahko reši nekaj težav, ampak če v podjetju ni proizvodnje, ni prihodka,« je izpostavil direktor Andrej Boštjančič.

Na Kitajskem so mesta skorajda prazna, na ulicah ni veliko ljudi in prometa. Boštjančič, ki je bil tudi sam na Kitajskem, je še dodal, da ostaja veliko restavracij zaprtih, zelo pa se je povečalo naročanje hrane na dom. Prav tako ostajajo zaprte šole, zato so vzpostavili sistem učenja na daljavo.

»Celotna situacija je velik udarec tako za kitajsko kot tudi globalno gospodarstvo. Problem so oskrbovalne verige, transport, storitve. Kakšen bo dejanski vpliv na gospodarstvo, bo jasno šele čez nekaj mesecev. Sreča v nesreči pa je, da se je to zgodilo na Kitajskem, kjer imajo veliko izkušenj s podobnimi epidemijami,« še meni Boštjančič.

Izbruh virusa so do zdaj močno občutila tudi gospodarstva Kitajski bližnjih držav, kljub predvidevanju mednarodnega denarnega sklada IMF da virus ne bi smel imeti dodatnih negativnih učinkov na globalno gospodarstvo, pa se z razširjenim pojavom v Evropi, predvsem v Italiji, zadeve zapletajo tudi pri krhkem okrevanju globalnega gospodarstva.